Buď prezidentka vymenuje úradnícku vládu teraz, alebo nikdy, vyhlásil Pellegrini. Voľby chce v júni

ta3/Samuel Drozda
18.1.2023 20:55

Eduard Heger zlyhal v zložení novej 76-tky. Nie je predsedom strany, ani riadnym predsedom vlády a jeho rozhodnutia sú stále limitované Igorom Matovičom. Vzdialene to pripomína pozíciu Petra Pellegriniho v čase, keď bol jeho straníckym šéfom Robert Fico. Aký termín volieb preferuje strana Hlas-SD a prečo? Spýtali sme sa Petra Pellegriniho.

pele_19.jpg
TA3

Prezidentka mala trvať na júni

„Som prekvapený z vyjadrenia prezidentky Čaputovej,“ povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Prezidentku Zuzanu Čaputová kritizoval za predĺženie čakania na predčasné voľby. Podľa neho povolila koalícii, aby sa dohodli na septembrovom termíne. „Mala jasne stanoviť svoje mantinely,“ sťažoval sa. Myslí si, že Čaputová mala trvať na tom, aby sa voľby uskutočnili do júna. Jej stredajšie vyhlásenie označil za chybu. „Zľavila zo svojho tlaku a posvätila, že si dokáže predstaviť, že toto bude trvať deväť mesiacov,“ dodal.

Uviedol, že mnohým, ktorí rokujú o predčasných voľbách, ide o moc. Hlas sa volieb zúčastni, bez ohľadu na termín volieb. „Ak máme záujem o zodpovedné riadenie Slovenska, tak je logické, aby vláda prebrala moc už v júni, aby mala dostatok času na prípravu rozpočtu,“ myslí si predseda strany. Oddiaľovanie volieb považuje za spôsob, ako dať novým politickým subjektom šancu pripraviť sa na ne. „Jún je praktický, čudujem sa, že prezidentka netrvala na tom termíne,“ dodal Pellegrini.

Úradnícka vláda, áno alebo nie?

Vyhrážanie sa úradníckou vládou zo strany prezidentky považuje Pellegrini za nezmyselné. „Buď vymenuje pani prezidentka úradnícku vládu dnes alebo nikdy,“ skonštatoval. Čaputová má teraz podľa neho zodpovednosť za vládu, keďže sa vyjadrila, že ak nebude správne fungovať, tak ju vymení. O možnej úradníckej vláde uviedol, že by bola to isté, čo máme dnes. „Nemala by politickú podporu, bola by to len kúriaca a svietiaca vláda, bola by odvolaná, bez dôvery a kompetencií,“ kritizoval možný vývoj slovenskej vlády. „Očakával som v tomto od prezidentky razantnejší postoj,“ dodal.

O návrhu zmeny ústavy z dielne Sme rodina povedal, že Hlas je pripravený o nej hlasovať. Upozornil však, že sa to môže zmeniť, ak návrh bude upravený. Momentálne v parlamente existuje úprava od strany SaS a bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok