Ruský Rambo čelí obvineniu, herec a Putinov obľúbenec sa postavil za Ukrajinu

ta3/nf
23.1.2023 14:00

Ruský herec Artur Smoljaninov bol hviezdou jedného z obľúbených filmov prezidenta Vladimira Putina o sovietskej jednotke, ktorá sa postavila proti afganským povstalcom. Teraz je Smoljaninov klasifikovaný ako "zahraničný agent" a čelí vyšetrovaniu.

Ruský Rambo čelí obvineniu, herec a Putinov obľúbenec sa postavil za Ukrajinu
TASR/AP

Popol, dym a slzy

Keď minulý rok v lete prvýkrát vystúpil Smoljaninov proti vojne, v tom čase sa nachádzal v Rusku, povedal novinárovi, že to bola "katastrofa, všetko sa zrútilo: popol, dym, zápach, slzy“. Vlani v októbri moskovský okresný súd uložil Smoljaninovovi pokutu 30 000 rubľov (približne 255 eur) za obvinenie z diskreditácie ruských ozbrojených síl. V tom istom mesiaci opustil Rusko a v súčasnosti sa pravdepodobne nachádza v Lotyšsku.

Smoljaninov rozprával, ako prekročil ruskú hranicu do Nórska. "Prešiel som hranicu pešo. Stačí prejsť 30 metrov a pred vami sú úplne iní ľudia. Sú takí príjemní. Dokonca aj vzhľad je iný." 

Film Devyataya Rota bol taký populárny, že Putin v novembri 2005 privítal hercov a štáb, vrátane Smoljaninova, vo svojej rezidencii pri Moskve, kde usporiadal špeciálne premietanie filmu.

Kremeľ uviedol, že po zhliadnutí filmu sa Putin rozprával s režisérom Fjodorom Bondarčukom a hlavnými hercami vrátane Smoljaninova. Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti v tom čase uviedla, že Putin o filme vyhlásil, že "berie dušu, úplne sa ponoríte do deja".

"Film je veľmi silný, skutočne seriózna vec o vojne a ľuďoch, ktorí sa ocitli v extrémnych podmienkach a ukázali, že stoja za to," povedal vtedy Putin. Ruské ministerstvo spravodlivosti v posledných dňoch pridalo na svoj zoznam zahraničných agentov ďalších ľudí, vrátane hudobného kritika Artemija Troitského a niekoľkých novinárov.

"Títo ľudia boli zapísaní do registra podľa článku 7 ruského zákona o kontrole aktivít osôb pod cudzím vplyvom," uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS. Minulý víkend sa tiež objavila správa, že dvaja známi divadelní herci boli prepustení z Čechovovho moskovského umeleckého divadla za kritiku vojny na Ukrajine. Dmitrija Nazarova a jeho manželku Olgu Vasiljevovú prepustil umelecký riaditeľ divadla Konstantin Khabensky, ktorý hercov obvinil z "protiruských nálad". Štátna tlačová agentúra TASS potvrdila, že dvojica bola prepustená bez uvedenia dôvodu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok