Najväčšia ruská banka Sberbank začne fungovať na Kryme. Inštalovala prvé bankomaty

ta3 čtk
18.1.2023 12:28

Najväčšia ruská banka Sberbank zaháji činnosť na Kryme, ktorý Rusko od roku 2014 okupuje. S odvolaním sa na dnešné oznámenie banky o tom informovala agentúra Reuters. Sberbank už na polostrove inštalovala svoje prvé bankomaty a pobočky otvorí v prvej polovici tohto roku.

Sberbank 1140px (Twitter/uTraderEnglish)
Twitter/uTraderEnglish

Najväčšie ruské spoločnosti predtým odmietali na Kryme pôsobiť z obavy, že by na ne dopadli západné sankcie. Na Sberbank však sankcie v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu dopadli už vlani. "Sberbank vytvorila tím a začína pracovať na Krymskom polostrove," uviedla banka. V priebehu tohto roka bude postupne otvárať pobočky, prvé začnú v najväčších mestách fungovať v prvej polovici roka, dodala.

Sberbank je jednou z niekoľkých ruských bánk, ktoré majú zakázaný prístup k medzinárodnej platobnej sieti SWIFT, čo obmedzilo jej bankové aktivity v zahraničí. Západné sankcie pocítili aj niektorí jej vedúci pracovníci.

Svoje aktivity bola Sberbank vlani nútená ukončiť na takmer všetkých európskych trhoch, vrátane Českej republiky. Kvôli sankciám jej vlani klesol čistý zisk o 75,7 percenta na 300,2 miliardy rubľov. V decembri však Sberbank uviedla, že v nasledujúcich dvoch rokoch plánuje otvoriť pobočku v Číne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok