Sneženie skomplikovalo situáciu na Slovensku s energiou. Obnovili už väčšinu dodávok

ta3/TASR
18.1.2023 11:58

Nočné sneženie prinieslo v Banskobystrickom samosprávnom kraji ďalšie výpadky elektriny. V stredu ráno zostalo bez elektriny viac ako 10 000 domácností. Najhoršie sú na tom okresy Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. Informoval o tom Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná.

"Výpadky elektriny dosiahli už v priebehu utorka (17. 1.) úroveň energetickej kalamity. Znamená to, že ich na viac ako tri minúty pocítilo vyše 30.000 odberných miest. V noci na stredu opäť padal hustý a ťažký sneh, ktorý spôsobil v distribúcii elektriny ďalšie problémy. V pôsobnosti SSD je aktuálne bez elektrického prúdu viac ako 10.000 odberných miest. Na úrovni vysokého napätia došlo k 17 poruchám, čo odstavilo viac ako 300 distribučných trafostaníc," konštatoval Gejdoš.

Okrem okresov Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota došlo k výpadkom aj v iných častiach BBSK. "Na príčine boli opäť najmä stromy a konáre padajúce pod náporom ťažkého snehu, ktoré strhávali vodiče vysokého napätia a poškodzovali stĺpy. Niektoré úseky potrebujú elektrikári v teréne ešte dohľadať a určiť rozsah škôd. Následne začnú s manipuláciami a opravami, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr pre čo najväčší počet obyvateľov," uviedol Gejdoš.

Podľa neho je v týchto chvíľach náročné odhadnúť, ako dlho budú jednotlivé opravy prebiehať. Údržbárom a elektromontérom v teréne sa pravdepodobne podarí v priebehu dňa znova pripojiť väčšinu odberných miest.

"Treba však počítať aj s tým, že v odľahlejších oblastiach, kde došlo k vážnym poškodeniam sústavy, sa môžu opravy natiahnuť aj na niekoľko dní. Prioritou SSD je v takých prípadoch vyriešiť najprv problémy na úrovni vysokého napätia, pričom prednosť dostávajú vedenia, ktoré zásobujú väčší počet domácností, sociálne zariadenia a podobne," dodal Gejdoš s tým, že chatové oblasti, lazy a poruchy na nízkom napätí vyriešia hneď, ako to priority a situácia dovolia.

7000 odberných miest má obnovenú dodávku

Pracovníkom spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) sa od stredajšieho rána podarilo obnoviť dodávku elektriny už približne pre 7000 odberných miest. Bez prúdu k 13.00 h zostáva ešte zhruba 3000 domácností prevažne v okresoch Brezno a Detva. Informoval o tom Miroslav Gejdoš zo SSD.

"Celkovo riešime 13 porúch na vysokom napätí a 50 porúch na nízkom napätí. Mimo prevádzky je stále 90 trafostaníc. Zasiahnutých odberateľov prosíme o trpezlivosť, naši pracovníci robia v teréne maximum. Prácu im však stále komplikuje rozmočený a šmykľavý terén," dodal Gejdoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok