Minuloročná inflácia je navyššia od roku 2000. Európska metodika ju vymerala na 12,1 percent

ta3/TASR
18.1.2023 10:29

Rast cien na Slovensku meraný európskou metodikou, tzv. harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien, dosiahol v priemere za celý minulý rok 12,1 %. Medziročný rast cien kulminoval v posledných mesiacoch roka, decembrová harmonizovaná inflácia dosiahla 15 %. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR.

peniaze bankovky eurá 114 px (TASR/KR PZ)
TASR/KR PZ

Vlaňajšia úroveň je druhá najvyššia hodnota od roku 2000, vtedy harmonizovaná inflácia dosiahla 12,2 %. Priemerná ročná miera HICP inflácie je významným ukazovateľom cenovej stability v krajine, pripomínajú štatistici. Jej výška je posudzovaná ako jedno zo štyroch maastrichtských kritérií, ktoré musí členský štát EÚ splniť pred zavedením spoločnej meny euro.

Vlani v decembri harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne vzrástli o 0,1 %,  čo bola najnižšia hodnota za celý rok. "Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch bolo medzimesačné zvýšenie cenovej hladiny najviac ovplyvnené zvýšením cien v odbore potraviny a nealkoholické nápoje, kladný príspevok tohto odboru predstavoval 0,25 percentuálneho bodu z celkovej medzimesačnej inflácie," priblížil ŠÚ SR.

Druhý najvýraznejší vplyv na rast cien mal v decembri odbor bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá (0,09 p. b.). Tretia bola kategória nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti (0,06 p. b.). Naopak, medzimesačnú infláciu najviac znížil pokles cien v doprave (-0,39 p. b.), a to najmä vplyvom poklesu cien pohonných látok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok