Microsoft chystá veľké prepúšťanie. Softvérový gigant plánuje zrušiť tisíce pracovných miest

ta3 čtk
17.1.2023 20:56

Americký softvérový gigant Microsoft zvažuje, že prepustí okolo piatich percent svojich zamestnancov, čo predstavuje zhruba 11 000 pracovných miest. Informoval o tom server Sky News s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje.

Microsoft chystá veľké prepúšťanie. Softvérový gigant plánuje zrušiť tisíce pracovných miest
Twitter/ Reuters

Microsoft podľa serveru prípravami na zrušenie tisícok pracovných miest reaguje na spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky. Firma v súčasnosti po celom svete zamestnáva vyše 220 000 ľudí.

Spoločnosť Microsoft v októbri oznámila, že jej čistý zisk sa v prvom finančnom štvrťroku, ktorý skončil 30. septembra, medziročne znížil o 14 percent na 17,6 miliardy dolárov. Tržby medziročne stúpli o 11 percent na 50,1 miliardy dolárov, ich rast bol však najpomalší za päť rokov. Výsledky za druhý finančný štvrťrok zverejní firma budúci týždeň.

Analytici zo spoločnosti Guggenheim varovali, že tieto výsledky by mohli byť pre investorov sklamaním. "Microsoft je síce väčšinou investorov pokladaný za veľký stabilný podnik, ktorý dokáže prestať každú búrku, má však slabiny, z ktorých by sa časť v dôsledku spomalenia ekonomiky mohla prehĺbiť," uviedli.

Microsoft je známy najmä vďaka operačnému systému Windows a herným konzolám Xbox. Windows je najrozšírenejším operačným systémom pre osobné počítače na svete. V posledných rokoch sa firma zamerala aj na takzvané cloudové služby. V októbri však varovala pred spomaľovaním rastu v tejto oblasti.

Plány na znižovanie počtu zamestnancov už v posledných mesiacoch predstavilo množstvo veľkých technologických spoločností, vrátane internetového obchodu Amazon a firmy Meta, ktorá je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok