Výpadok serverov a celosvetový ošiaľ. Seriál The Last of Us prepísal rekordy, potešil fanúšikov Depeche Mode

ta3/Soňa Búranová
22.1.2023 18:00

HBO odpremiérovalo avizovanú seriálovú novinku The Last of Us. Záujem divákov o postapokalyptickú sériu bol enormný, čo spôsobilo problémy so spustením prvej epizódy, dokonca aj výpadky streamovacej služby HBO Max. Seriál sa môže pýšiť jedným z najlepších hodnotení.

Výpadok serverov a celosvetový ošiaľ. Seriál The Last of Us prepísal rekordy, potešil fanúšikov Depeche Mode
TASR/AP

Prekvapenie na konci

The Last of Us sa rád hrá s časom, píše Digital Spy. Samotná prvá epizóda preskočí z roku 1968 do roku 2003, a potom o ďalších 20 rokov do roku 2023. A na záver fanúšikom poskytne skladbu kultovej kapely, ktorá celý seriál veľkolepo otvorí. V ústrety tomu melancholickému, no skôr hrozivému rytmu z rádia sa kamera posúva až k pohľadu na zničené mrakodrapy, ktoré zarástla vegetácia.

Aby sme pochopili, čo sa deje, musíme sa vrátiť o niekoľko scén späť k Ellie, ktorá začala snoriť po Joelovom byte. Keď si prezerala jeho veci, náhodou našla knihu s názvom The Billboard Book of Number One Hits. Otvorila ju a našla kúsok papiera s kódom, ktorý znel nasledovne:

B/F

60 - nič neprichádza
70 - nové zásoby
80 - X

"Tak kto je Bill a Frank?" pýta sa Ellie, keď si uvedomí, čo znamená „B“ a „F“. "Rádio je pašerácky kód, však?" pýta sa znovu. Digital Spy vysvetľuje, že Ellie má trochu pravdu. Kód znamená obchodovanie. „60" avizuje nič nové a 70. roky oznamujú nové veci (zásoby). No Ellie zostane zaskočená, keď pri čísle „80" uvidí červený krížik. Joel nemá náladu o tom diskutovať. Rozhodol sa pospať si. Keď sa ráno zobudí, Ellie mu oznámila, že rádio sa ráno zaplo a hrala skladba od Wham! Wake Me Up Before You Go-Go. Joel zanadával, čo potvrdilo to, čo Ellie celý čas tušila. „X“, a teda aj číslo „80“ znamená problémy.

Vzhľadom na obsah knihy je jasné, že kód zodpovedá konkrétnej hudobnej dekáde. Takže ak sa hrá niečo zo 60. rokov, obchod medzi Billom, Frankom a Joelom sa nekoná. Ak príde skladba zo 70. rokov, značí to niečo dobré. A hymna z 80. rokov, alebo čokoľvek z diskografie z toho obdobia, znamená problémy.

Tajný kód pre Depešákov?

Pred koncom epizódy sa z rádia v Joelovej izbe ozve rytmus syntetizátora, ale nikto ho nepočuje. A keď sa blížia titulky, na pozadí búrky sa ozývajú slová: „Jazdím so svojím najlepším priateľom/dúfam, že ma už nikdy nesklame."

Spomínaná pieseň sa volá Never Let Me Down Again a hlas patrí Daveovi Gahanovi, hlavnému spevákovi kultovej anglickej skupiny Depeche Mode. Pieseň odpremiérovala v roku 1987, čo znamená, že prichádzajú problémy. A musí ich byť viac, keďže hrali za sebou hneď dve pesničky z daného obdobia. Je evidentné, že pieseň je spojená s putom, ktoré sa postupne vytvorí medzi Joelom a Ellie. Naznačuje to najmä refrén, ktorý znie Nikdy ma nesklam. Ellie potrebuje Joela, aby prežila, no fanúšikovia hry už vedia, že Joel bude v nadchádzajúcich týždňoch potrebovať Ellie rovnako. 

Dostať pieseň do veľkého televízneho programu pre hudobníkov vždy značí úspech. Dokazujú to aj umelci Kate Bush a Metallica, ktorí v rebríčkoch vystrelili nahor vďaka soundtracku ku kľúčovým momentom seriálu Stranger Things, píše web DepecheMode.cz. Legendárna skupina z Anglicka sa v predstaví aj na Slovensku, a to už v máji tohto roka.

Craig Mazin pre Collider prezradil, prečo sa rozhodol vybrať práve túto skladbu. "Veľa piesní z 80. rokov je vtipných a zábavných, ale teraz som hľadal tempovú skladbu z 80. rokov, ktorá by bola textovo temná." No so samotným výberom mu pomohla jeho manželka.

"Moja žena má encyklopedické znalosti hudby 80. rokov," vysvetlil Mazin. "Povedal som jej, že potrebujem, aby to bola pesnička, ktorú poznám, ale dlho som ju nepočul. Nejakú, ktorá ešte nebola úplne ohraná, aby mala zmysel. Potreboval som začať určitým spôsobom, aby sme mohli ukázať, že sa rádio zapína. Potreboval som byť zmysluplný," hovorí pre Hollywood Reporter. Keď mu povedala jej názov, reagoval: "Panebože." 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok