Korupčné škandály ho stáli funkciu. Vietnamský prezident odstúpil

ta3 TASR
17.1.2023 16:14

Vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc odstúpil v utorok zo všetkých politických funkcií. Stal sa najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorý rezignoval na funkciu v súvislosti s nedávnymi korupčnými kauzami.

Korupčné škandály ho stáli funkciu. Vietnamský prezident odstúpil
Jack Taylor/Pool Photo via AP

Rezignáciu oznámil Phuc na zasadnutí ústredného výboru vládnucej Komunistickej strany Vietnamu. Zasadnutie bolo podľa správ štátnych médií zvolané, aby prerokovalo prezidentovo želanie "rezignovať na všetky funkcie a odísť do dôchodku". AP uvádza, že štýl tohto oznámenia silne naznačuje, že Phuc bol nútený odstúpiť.

Phuc (68) začal politickú kariéru v roku 1979 na komunálnej úrovni v rámci provincie  Quang Nam. Pozíciu vo vláde získal v roku 2006. Členom komunistického politbyra sa stal v roku 2011 a následne bol premiérom v rokoch 2016-2021. Potom ho parlament zvolil za prezidenta.

AP pripomína, že úrad prezidenta má vo Vietname prevažne reprezentatívny charakter. Mocensky najvýznamnejšia je funkcia generálneho tajomníka KSV, ktorú dlhodobo zastáva Nguyen Phu Trong a presadzuje najmä boj proti korupcii v krajine.

V oficiálnom oznámení o odstúpení prezidenta, ktoré zverejnili štátne médiá, je Phuc chválený za úlohu, ktorú zohral ešte ako premiér v rámci boja s pandémiou ochorenia COVID-19. V texte sa však zároveň uvádza, že nesie zodpovednosť za škandály svojich podriadených, vrátane dvoch podpredsedov vlády a troch ministrov. Obaja vicepremiéri už odstúpili, zatiaľ čo trestne stíhaní sú dvaja ministri a viacero ďalších činiteľov. AP približuje, že viacero z korupčných škandálov súvisí s epidemiologickými opatreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok