Nech spácha harakiri, šokoval Medvedev. Premiéra Japonska označil za služobníka USA

ta3
17.1.2023 06:00

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev obvinil japonského premiéra Fumia Kišidu z hanebnej podriadenosti USA a navrhol, aby spáchal harakiri, teda starojaponskú obradnú samovraždu rozpáraním brucha. Informoval o tom britský denník The Guardian.

thr
TASR/AP

Sobotňajšie vyjadrenia boli posledným z dlhého radu šokujúcich a provokatívnych vyhlásení Medvedeva, ktorý bol kedysi považovaný za reformátora orientovaného na západ, píše The Guardian.

Kišida sa v piatok 13. januára zúčastnil summitu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Na tlačovej konferencii o deň neskôr sa k Medvedevovmu vyhláseniu nevyjadril, ani sa ho na to nepýtal nikto z novinárov.

Medvedevovo vyhlásenie je reakciou práve na piatkové stretnutie medzi Kišidom a Bidenom, po ktorom lídri vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza: "Jednoznačne vyhlasujeme, že akékoľvek použitie jadrovej zbrane Ruskom na Ukrajine by bolo aktom nepriateľstva proti ľudskosti a neospravedlniteľné v akýmkoľvek spôsobom."

Služobník Američanov 

V sobotu Kišida povedal, že májový summit krajín G7 v Hirošime by mal preukázať silnú vôľu presadzovať medzinárodný poriadok a právny štát po ruskej invázii na Ukrajinu.

Medvedev povedal, že jadrové vyhlásenie ukázalo "paranoju" voči Rusku a "zradilo spomienku na státisíce Japoncov, ktorí zahynuli v Hirošime a Nagasaki", čo je odkaz na atómové bomby, ktoré USA zhodili na Japonsko, aby ho prinútili kapitulovať na konci druhej svetovej vojny.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok