Aktivisti neďaleko nemeckej obce Lützerath pokračovali v protestoch. Policajti použili obušky aj slzný plyn

ta3 ČTK
17.1.2023 15:46

Neďaleko osady Lützerath v rýnskom hnedouhoľnom revíre sa v utorok znovu stretli klimatickí aktivisti s policajtmi. Strážcovia poriadku proti demonštrantom, ktorí ďalej protestujú kvôli likvidácii obce v súvislosti s ťažbou, použili obušky a slzný plyn, informuje agentúra DPA. V pondelok dvaja poslední klimatickí aktivisti opustili tunel pod Lützerathom.

Aktivisti neďaleko nemeckej obce Lützerath pokračovali v protestoch. Policajti použili obušky aj slzný plyn
Federico Gambarini/dpa via AP

V utorok sa podľa polície časť ľudí oddelila od demonštrácie organizovanej neďaleko osady a vydali sa smerom k povrchovej bani Garzweiler aj samotnému Lützerathu. Kvôli tomu prepukli potýčky s bezpečnostnými zložkami, pri ktorých zasahovali aj policajti na koňoch. Baňa má veľmi strmý okraj, a preto je nebezpečné a zakázané sa k nemu približovať. Policajti skupinu niekoľkých desiatok demonštrantov obkľúčili, podľa fotografa DPA je medzi nimi aj Švédka Greta Thunbergová. Protestujúci sa usadili neďaleko okraja bane. Thunbergová sa na protestoch proti ťažbe uhlia v tomto regióne na západe Nemecka zúčastnila tiež v uplynulých dňoch.

Polícia a spoločnosť RWE, ktorej baňa Garzweiler patrí, s vyprataním Lützerathu aj napriek protestom začala minulý týždeň. Odstránili cestné zátarasy, pustili sa do výrubu stromov a búrania domov, z ktorých sa ich obyvatelia už skôr vysťahovali, a ktoré neskôr obsadili aktivisti.

V bani Inden, ktorá leží niekoľko desiatok kilometrov na juh od Garzweiler, obsadilo 20 až 30 aktivistov bager, ktorý kvôli tomu musel prerušiť prácu. Zo stroja neskôr ale dobrovoľne zliezli, uviedol hovorca polície. Neďaleko mestečka Rommerskirchen obsadila skupina asi 120 ľudí koľaje, po ktorých sa dováža uhlie do uhoľnej elektrárne Neurath patriacej koncernu RWE. "Tu dnes žiadny vlak s uhlím nepôjde. Vlastnými telami bránime skaze," uviedli aktivisti zo skupiny Ende Gelände.

Aktivisti sa snažia zabrániť tomu, aby uhlie skončilo v elektrárňach a tie do ovzdušia vypustili ďalšie tony oxidu uhličitého prispievajúceho k otepľovaniu klímy. Ale energetická skupina RWE trvá na tom, že uhlie z tejto oblasti je potrebné, aby v čase energetickej krízy bolo zaistené zásobovanie elektrární.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok