Náhrada za Lambrechtovú. Nemecké ministerstvo obrany povedie Boris Pistorius

ta3 čtk
17.1.2023 10:26

Novým nemeckým ministrom obrany bude dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius. Dopoludnia to oznámil spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý tak potvrdil predchádzajúce informácie nemeckých médií. Sociálny demokrat Pistorius nahradí stranícku kolegyňu Christine Lambrechtovú, ktorá v pondelok rezignovala. Rezort obrany Pistorius prevezme vo štvrtok, uviedol vládny hovorca Steffen Hebestreit.

Novým nemeckým ministrom obrany sa má stať Boris Pistorius
Moritz Frankenberg/dpa via AP

"Pistorius je mimoriadne skúsený politik, má skúsenosti so štátnou správou a roky sa venuje bezpečnostnej politike. Vďaka svojim kompetenciám, asertivite a veľkému srdcu je presne tou správnou osobou, ktorá vykoná armádu zmenou epoch," povedal Scholz o novom spolkovom ministrovi obrany. Ako zmenu epoch či dejinný obrat kancelár označuje rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina vojensky napadnúť Ukrajinu, pretože invázia podľa neho zmenila európsky bezpečnostný systém.

Lambrechtová, ktorá čelila dlhodobej kritike za váhavú vojenskú podporu Ukrajiny, v pondelok Scholzovi oznámila, že dáva svoju funkciu k dispozícii. Ministerka, ktorá podľa konzervatívnej opozičnej únie CDU/CSU nestačila na vedenie rezortu obrany, teraz čelí kritike aj za spôsob oznámenia odchodu. Úmysel rezignovať totiž novinárom neoznámila osobne, ale vydala len krátke písomné vyhlásenie. V ňom navyše obvinili médiá, že sa príliš zamerali na jej osobu.

Pistorius sa stal dolnosaským ministrom vnútra v roku 2013. Verejnoprávna stanica ARD poznamenala, že politické skúsenosti získal aj na komunálnej úrovni, okrem iného ako starosta Osnabrücku. Menovací dekrét od prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera prevezme podľa Hebestreita vo štvrtok, kedy tiež zloží ministerskú prísahu v Spolkovom sneme.

Scholz v pondelok povedal, že nástupca Lambrechtovej oznámi veľmi skoro a že má jasnú predstavu. Nového ministra musel kancelár vybrať bez zbytočných odkladov, pretože vo štvrtok príde na návštevu do Berlína americký minister obrany Lloyd Austin. V piatok povedie Austin na americkej základni Ramstein v Nemecku rokovania krajín, ktoré humanitárnymi aj vojenskými dodávkami podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii.

Výber 62-ročného Pistoriusa podľa stanice ntv môže naznačovať, že Scholz sa možno chystá k väčšej obmene kabinetu. Kancelár totiž v kampani pred parlamentnými voľbami v septembri 2021 vyhlásil, že v jeho kabinete bude pomer žien a mužov vyrovnaný. So zachovaním parity počíta aj minister hospodárstva Robert Habeck z koaličných Zelených.

Scholz doteraz vedie kabinet so 16 ministrami a ženy tvoria polovicu z nich. Po odchode Lambrechtovej a nástupe Pistoriusa sa ale pomer zmení v prospech mužov. V nasledujúcich mesiacoch sa navyše očakáva odchod ministerky vnútra Nancy Faeserovej, ktorá by mohla viesť sociálnu demokraciu do jesenných regionálnych volieb v Hesensku, kde doteraz vládnu konzervatívci. Za možného nástupcu Faeserovej média v minulosti spomínala práve Pistoriusa.

Lambrechtová je druhou ministerkou, ktorá opúšťa Scholzov kabinet od jeho nástupu k moci na konci roka 2021. Vlani v apríli rezignovala ministerka pre rodinu Anne Spiegelová, ktorú nahradila Lisa Pausová. Dôvodom vtedy bola kritika, že po predminuloročných ničivých záplavách na západe Nemecka Spiegelová odišla na mesačnú dovolenku do Francúzska. V tom čase bola ministerkou životného prostredia v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, ktorú prívalové dažde a mohutné záplavy obzvlášť zasiahli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok