ROZHOVOR: Máme tu najväčšiu epidémiu za 20 rokov, chrípka bola u detí brutálnejšia, hovorí Prokopová

ta3
17.1.2023 11:05

Podľa odborníkov máme na Slovensku najväčšiu epidémiu respiračných ochorení za posledných 20 rokov. A nevyhýbajú sa jej ani deti. Ako ich chrániť a kedy sa epidémia skončí, aj to sme sa pýtali pediatričky Eleny Prokopovej.

Elena Prokopová v rozhovore v relácii Raňajky hovorí:

  • ktoré respiračné ochorenia sú po Vianociach najčastejšie,
  • aké príznaky má teraz chrípka u detí,
  • kedy treba zájsť s dieťaťom k lekárovi,
  • či má ešte zmysel očkovať,
  • prečo môže po sviatkoch vzrásť chorobnosť.

Hovoríte, že tu máme najväčšiu epidémiu za posledných 20 rokov. Čo tomu nasvedčuje?

Videli sme to v ambulanciách už od začiatku novembra a postupne to narastalo až do Vianoc. Bola naozaj veľmi vysoká chorobnosť detí. Veľmi vysoká bola aj v porovnaní s tým, ako sme boli zvyknutí roky pred pandémiou. Chodili k nám deti s veľkým spektrom ochorení a naozaj sme sa stretávali s tým, že často išlo o celé triedy. Z 30 detí bolo v škole päť a všetci ostatní boli chorí. Nebolo to obvyklé ani v časoch pred pandémiou.

Čo bolo dôvodom? Počas pandémie sme sa chránili viac ako predtým, ešte doteraz niektorí ľudia nosia rúška a respirátory. Mohli by sme si myslieť, že máme lepšiu imunitu, no neukazuje sa to tak...

Každý človek si buduje imunitu tým, že prekonáva ochorenia, najmä vírusy. Keď si vezmeme, že deti, ktoré vo svojom živote potrebujú prekonať viac vírusov, kým sa dostanú do imunity adolescentov, tak to nemali prekonané. Posledné dva roky boli pozatvárané školy, nosili sa rúška a fungovalo sa v mikrobublinách, takže ani rodičia im to nedoniesli. 

Aj to, čo už mali predtým vybudované, tým, že sa opakovane nestretávali s vírusmi, tak ich imunita bola poklesnutá. Teraz, keď sa deti vrátili do škôl a vrátili sa z rozličných malých mikrobublín, tak si každý doniesol svoje spektrum vírusov a baktérií. Tie si začali vymieňať. Keďže nemali voči nim imunitu, tak ochoreli. Tým, že ochorejú, si samozrejme imunitu budujú a každé ďalšie stretnutie s vírusom bude jednoduchšie. Teraz však mali všetko naraz.

Nechcem, aby to vyznelo zle, ale ono je vlastne zlé, že nestihli ochorieť za tie posledné dva roky a teraz sa to nakopilo...

Áno. Je to taký istý princíp, ako keď malé trojročné deti nastupujú do materskej školy. Všetci rodičia vedia, že prvý pol až trištvrte rok bol z choroby do choroby.

Ktoré respiračné ochorenia sú teraz najčastejšie?

Po Troch kráľoch, keď sme sa vrátili do škôl, tak je ešte chvíľku pokoj. Hovoríme si, či to nie je pokoj pred búrkou. 

Pred sviatkami to bola najmä chrípka, ktorá postupne stúpala od začiatku decembra. Najväčší počet chorých bol pred Vianocami. Väčšinou išlo o chrípku typu A. U maličkých detí sme mali veľmi často RS vírusy. Závažné boli najmä u najmenších detí, dojčiat. Dokonca predčasne narodené sa očkujú na toto ochorenie, lebo vie byť také nebezpečné, že môže spôsobiť až smrť. Potom to boli rinovírusy, adenovírusy. Mali sme potom komplikácie týchto vírusových ochorení v zmysle bakteriálnej superinfekcie, napríklad hnisavé zápaly stredného ucha, prípadne zápaly priedušiek a pľúc. Bolo to široké spektrum.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok