VIDEO: Na strednom Slovensku výdatne nasnežilo. Situácia pod Tatrami je stabilizovaná

ta3 tasr
17.1.2023 10:41

Stredné Slovensko zasypal čerstvý sneh. Mesto Banská Bystrica vyzvalo vodičov, aby jazdili opatrne. Tvrdí, že pracovníci zimnej údržby usilovne pracujú na odstránení nadbytočného snehu. Silné sneženie obmedzovalo ráno dohľadnosť do 100 metrov aj v lokalitách Hronská Breznica, Stráže, Kremnička, Vígľaš, Zvolen, Zvolenská Slatina, Stožok, Detva a Dobrá Niva. Zelená vlna upozorňovala na viaceré neupravené cesty, napríklad na horskom priechode Vernár, ale aj medzi Breznom a Polomkou.

VIDEO: Na strednom Slovensku výdatne nasnežilo. Situácia pod Tatrami je stabilizovaná
TA3

Donovaly sú aktuálne uzavreté pre všetku dopravu, Šturec zatiaľ iba pre vozidlá nad desať metrov a o 9.30 h cestári zatvorili pre kamióny aj Čertovicu.

Podľa Ondreja Mikulu, dispečera Banskobystrickej regionálnej správy ciest, sú všetky ich vozidlá v teréne. Na horských priechodoch je zhruba desať odhŕňačov a sypačov, ktoré sa doteraz nezastavili. Situácia sa začala komplikovať už okolo 4. hodiny, v súčasnosti sa upokojuje. Cestári počítajú s tým, že popoludní by priechody mohli byť prejazdné pre všetku dopravu. Problémy im robí ťažký sneh, na Donovaloch ho napadlo okolo 15 centimetrov, a polámané stromy, ktoré musia píliť.

Mechanizmy určené na výkon zimnej údržby i pracovníci zabezpečujúci ručné čistenie a posyp boli v teréne. "Od tretej hodiny ráno sme mali vonku na cestách všetkých 11 vozidiel a v plnom nasadení našich pracovníkov," reagoval majiteľ firmy MIS Milan Smädo, ktorá má na starosti zimnú údržbu miestnych komunikácií. "Tvorili sa jazyky, vodiči išli preto pomaly, to spomaľovalo premávku a tvorili sa dlhé kolóny na viacerých miestach. Postupovali sme podľa operačného plánu zimnej údržby, cesty boli prejazdné," zdôraznil Smädo.

Podľa plánu ako prvé v poradí sú zberné miestne komunikácie, cesty s MHD a prístupové cesty k zdravotníckym zariadeniam. Potom nasledujú tie, ktoré sú dôležité na zásobovanie alebo dopravu z priemyselných závodov.

Podľa Smäda najvážnejšie problémy boli ráno od Ulice THK smerom na kruhový objazd, kde sa v kopci šmýkal trolejbus. Dopravu v meste vrátane trolejbusovej komplikovalo aj popadané vedenie.

Pozrite si video priamo z Banskej Bystrice:

Pre husté sneženie a poveternostnú situáciu popadali v Hornom Tisovníku v Detvianskom okrese v utorok stromy. "Pre husté sneženie a poveternostnú situáciu popadali v Hornom Tisovníku v Detvianskom okrese v utorok stromy," potvrdil starosta obce Ján Kľuka.

Pozrite si ako to vyzerá pred horským priechodom Zbojská pri Revúcej:

Po utorkovom rannom snežení meteorológovia evidujú snehovú pokrývku v Banskej Štiavnici, Kremnických Baniach, Banskej Bystrici, Lome nad Rimavicou, na stanici Štós-Kúpele, v Podbanskom či Tatranskej Javorine. V nižších polohách sa sneh rýchlo topí. Celková snehová pokrývka je výraznejšia najmä v horských polohách nad 800 až 900 metrov. Pre oblasť Levice-západ a Levice-východ vydali prvostupňové výstrahy pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti a webe.

Sneženie porušilo vo Zvolene elektrické vedenie

Husté sneženie v utorok vo Zvolene spôsobilo padanie stromov, jeden z nich porušil aj elektrické vedenie. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška. Pripomenul, že v utorok ráno sa dážď zmenil na husté sneženie. Na ceste v smere do Sekierskej doliny spadli dva stromy, jeden z nich pri páde porušil vedenie. "Na mieste tak zasahovali aj členovia hasičského záchranného zboru a pracovníci distribučnej spoločnosti," informoval.

Dodal, že do terénu vyšli ráno dva veľké cestné sypače. Podľa neho to boli tiež dva menšie a aj niekoľko chodníkových vozidiel na posyp a odhŕňanie snehu. Hovorca spomenul, že k tejto technike zmluvnej dodávateľskej spoločnosti sa pridala i ďalšia, od mestského Strediska komunálnych služieb. Poznamenal, že v teréne boli aj stroje ďalšieho dodávateľa, ktorý má na starosti údržbu námestia a priľahlých ulíc. "Okrem techniky boli v teréne aj pracovníci, ktorí pomáhali ručne odhŕňať sneh z miest, ktoré nie je možné čistiť mechanizmami," zhrnul. Ako tvrdí, aj napriek vysokej intenzite sneženia boli najdôležitejšie mestské komunikácie prejazdné.

Situácia je stabilizovaná

Situácia v súvislosti so snežením pod Tatrami je stabilizovaná. Cestári však očakávajú ďalšie sneženie podvečer. Ako uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest pre oblasť Poprad Marcel Polomský, posledné úseky ciest, ktoré boli najviac postihnuté, aktuálne dočisťujú.

"Všetky autá, ktoré boli schopné jazdy, boli v teréne, ale len v Poprade a v Štrbe, pretože Kežmarok mal miernejšie sneženie a Levoča bola úplne v pohode," povedal Polomský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok