ROZHOVOR: Podobne ako Smer využili referendum aj HZDS a SaS, hovorí politológ

ta3/Milan Špak
17.1.2023 00:00

Fungovanie referend na Slovensku je ovplyvnené tým, že politické strany ho využívajú na dosahovanie vlastných cieľov. Referendum, ktoré sa bude konať v sobotu 21. januára, je tak len opakovaním toho, čo sme už niekoľkokrát zažili. V rozhovore pre ta3 to uviedol politológ Erik Láštic z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

ROZHOVOR: Podobne ako Smer využili referendum aj HZDS a SaS, hovorí politológ
TASR - Radovan Stoklasa

V rozhovore sa dozviete:

  • čo ovplyvňuje fungovanie referend na Slovensku,
  • v čom sa Smer-SD nelíši od HZDS,
  • či by o skrátení volebného obdobia malo rozhodovať 76 hlasov poslancov,
  • či je možné vyhlásené referendum zrušiť.

Existuje podľa vás reálna šanca, že blížiace sa referendum bude úspešné? V samostatnej histórii Slovenska bolo platné len jedno.

Referendum ako nástroj priamej demokracie máme v ústave od samotného začiatku, teda od roku 1992. Jeho zmyslom je v niektorých situáciách umožniť o veciach verejných nechať rozhodovať priamo voličov.

Po 30 rokov vieme povedať, že fungovanie referenda je ovplyvnené najmä tým, ako zmätočne bola nastavená jeho ústavná úprava, tým, že na platnosť referenda sa vyžaduje účasť najmenej 50 % všetkých oprávnených voličov a tým, ako ho od samotného počiatku uchopili politické strany, ktoré ho používali a využívali na dosahovanie vlastných cieľov. Z tohto pohľadu januárové referendum iba opakuje to, čo sme už v minulosti viackrát videli.

Robert Fico tvrdí, že nejde o stranícke referendum. Témou je už od roku 2021, napriek tomu krátko pred ním nie sme svedkami masívnej kampane. Ako to vnímate vy?

Opozičná strana Smer sa rozhodla "odvolávať vládu" cez referendum už v roku 2021, podobne ako to robila v 2004. A robí to takým spôsobom, že tému, ktorá by bola predmetom jednej schôdze NR SR vracia do pozornosti médií a verejnosti opakovane, či už pri zbere podpisov pod petíciu, pri odovzdávaní petície prezidentke, či pri kritike prezidentky, ktorá sa v súlade s ústavou rozhodla nechať posúdiť ústavnosť otázok referenda Ústavnému súdu. 

V tomto kontexte tak strane Smer nejde o samotné referendum, ale o to, čo mu predchádza. V tomto sa Smer neodlišuje od toho, čo sme zažili v minulosti. Podobne takto "využilo" referendum HZDS v roku 2000, či strana SaS v roku 2010. Súčasná úprava referenda vyhovuje hlavne politickým stranám, ktoré za 30 rokov neurobili nič, ani ho neupravili takým spôsobom, ktorý by z neho urobil zmysluplný nástroj.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok