Neskorý prvý sex nemusí byť len otázkou viery. Psychológ Máthé hovorí, čo je za tým

ta3/Nicolette Ftáčková
20.1.2023 00:00

Keď príde na reč sex a skúsenostiach s ním, nie každému je príjemne. Pravdou je, že sex v 21. storočí už nie je tabu. Hovoríme o ňom s priateľmi, stretáme sa s ním v pop kultúre či na sociálnych sieťach. O čom sa hovorí menej, je neskoré panenstvo/panictvo. Ľudia majú strach o tom diskutovať v kruhu skúsenejších kamarátov, z obavy, že budú zosmiešnení a nepochopení. Prečo sa ľudia rozhodnú čakať dlhšie, čo to ovplyvňuje, a aké dopady to má na ich zdravie?

Neskorý prvý sex nemusí byť len otázkou viery. Psychológ Máthé hovorí, čo je za tým
Profimedia

Autorka kníh Panna a Tridsať vecí, ktoré na sebe milujem, Radhika Sanghaniová, pre americký magazín Cosmopolitan vysvetlila, že "o panenstve sa v populárnej kultúre takmer vôbec nehovorí – pokiaľ nejde o rozhovory, v ktorých je téma rozoberaná humorne až zosmiešňujúco. Panenstvo je vnímané ako tabuizované a súkromné – kým vtipy o sexe či sexuálne narážky sú úplne v poriadku".

Sexuálny debut

Slovenský psychológ Robert Máthé povedal, že o úplne prvej sexuálnej skúsenosti sa v spoločnosti veľa nehovorí, ak áno, tak ľudia zvyknú spomenúť skôr negatívny zážitok. "Je to téma, ktorá sa dostáva na pretras najmä v prípadoch, ak sa riešia problémy v súvislosti so sexuálnym životom," uviedol Máthé. 

Na druhej strane si však myslí, že mnoho mladých ľudí by ocenilo viac informácií ohľadom prvej sexuálnej skúsenosti, ako sa pripraviť a čo robiť. "Veď je to, povedal by som, vytúžená a mimoriadne dôležitá udalosť v živote každého človeka. Nemyslím si, že by bolo neskoré panenstvo, ako také, častým javom. Vek pri prvom pohlavnom styku v súčasnosti skôr klesá, väčšina mladých ľudí má tento zážitok do 18-teho roku života spravidla za sebou," informoval psychológ.

Sexuálna a vzťahová koučka Charlene Douglasová pre Cosmopolitan uviedla, že "spoločnosť nás učí, že naša prvá sexuálna skúsenosť by mala pripadnúť na naše šestnáste narodeniny alebo krátko po nich. Ak sa tak nestane, prichádza pocit hanby spolu s myšlienkou, že s nami niečo nie je v poriadku".

Rozhodujú gény

Podľa Cambridgeského slovníka je panenstvo definované ako stav, kedy ste ešte nikdy nezažili sex. V skutočnosti je vysvetlenie trochu zložitejšie. Ako vysvetlila pre Cosmopolitan sexuálna terapeutka Jodie Sleeová: "Panenstvo, alebo teda jeho zbavenie sa považujeme len v prípade, keď ide o penetračný sex, čo ho robí patriarchálnym, cis-normatívnym a úprimne povedané neužitočným. Mohli by ste byť lesbička, ktorá mala sex so 100 ľuďmi, no spoločnosť by vás stále považovala za pannu."

Či už máte 16 alebo 40 rokov, keď sa rozhodnete prísť o panenstvo, zrejme si myslíte, že táto voľba závisí od vášho partnera, priateľov a ľudí okolo vás. Vedci si čoraz viac uvedomujú, že s tým majú niečo spoločné aj vaše gény. Genetické kódovanie pomáha definovať načasovanie tohto míľnika, ako aj to, kedy budete mať prvýkrát deti a koľko ich budete mať, informoval americký spravodajský web CNN.

"Je samozrejmé, že gény sú dôležitým faktorom," povedal genetik z Epidemiologického oddelenia MRC na Cambridgeskej univerzite John Perry. "Ľudia si myslia, že je to všetko založené na ich voľbách." Ale nie je. Perry uznáva, že faktory ako sociálne prostredie, rodinná štruktúra, tlak rovesníkov, kultúra a náboženské vplyvy, to všetko môže ovplyvniť vek, kedy niekto začne sexuálne žiť. "Na to nemusíte byť vedcom, aby ste to vedeli," povedal. Verí však, že toto správanie je dedičné.

"Existujú základné biologické piliere, o ktorých si myslíme, že sú väčšinou spoločenskou a kultúrnou stigmou," povedal. Na podporu tohto presvedčenia vykonal Perryho tím nedávno štúdiu, v ktorej analyzoval gény viac ako 125 000 ľudí, ktorých osobné údaje sú uložené v biobanke Spojeného kráľovstva. Gény boli analyzované a spojené s reprodukčnými míľnikmi, ako napríklad vek, kedy mali ľudia prvýkrát sex, prvé dieťa a koľko ich mali. "Ukázalo sa, že 25 % týchto rozhodnutí bolo spôsobených genetikou," povedal Perry. "Takže gény hrajú významnú úlohu vo vašom reprodukčnom správaní." Zvyšných 75 % bolo založených na výchove, takže to nie je všetko o prírode.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok