Neskorý prvý sex nemusí byť len otázkou viery. Psychológ Máthé hovorí, čo je za tým

ta3/Nicolette Ftáčková
20.1.2023 00:00

Keď príde na reč sex a skúsenostiach s ním, nie každému je príjemne. Pravdou je, že sex v 21. storočí už nie je tabu. Hovoríme o ňom s priateľmi, stretáme sa s ním v pop kultúre či na sociálnych sieťach. O čom sa hovorí menej, je neskoré panenstvo/panictvo. Ľudia majú strach o tom diskutovať v kruhu skúsenejších kamarátov, z obavy, že budú zosmiešnení a nepochopení. Prečo sa ľudia rozhodnú čakať dlhšie, čo to ovplyvňuje, a aké dopady to má na ich zdravie?

Neskorý prvý sex nemusí byť len otázkou viery. Psychológ Máthé hovorí, čo je za tým
Profimedia

Zdravotné problémy

Tí, ktorí stratia panenstvo v neskoršom veku, napríklad, okolo 21 až 23 rokov, majú tendenciu mať neskôr problémy so sexuálnou dysfunkciou, tvrdia výskumníci z Kolumbijskej univerzity a Štátneho psychiatrického inštitútu HIV v New Yorku pre Centrum klinických a behaviorálnych štúdií, informuje americký spravodajský web ABC News. Najmä u mužov, ktorí stratili panictvo po 20, sa domnieva, že sa budú častejšie stretávať so sexuálnymi problémami, ktoré zahŕňajú ťažkosti so sexuálnym vzrušením a dosiahnutím orgazmu.

Slovenský psychológ Máthé uviedol, že mať uspokojivý sexuálny život je veľmi dôležité pre naše zdravie. "Prispieva k redukcii napätia, udržaniu vhodnej hmotnosti, zdravému spánku, pôsobí preventívne vo vzťahu ku kardiovaskulárnym ochoreniam, má protibolestivý účinok a zvyšuje aj imunitu. V dlhodobých harmonických partnerských vzťahoch dokonca aj predlžuje život, " vyhlásil.

Nárast sexuálnych problémov bol zaznamenaný aj u tých, ktorí mali porovnateľne skorší sexuálny debut. Vedci rýchlo poukázali na to, že nie je dostatok dôkazov, ktoré by s istotou povedali, či čakanie na sex nevyhnutne vedie k sexuálnej dysfunkcii. "Naše výsledky neumožňujú kauzálne interpretácie," píšu autori štúdie.

Vedci, ktorí sa zaoberali údajmi z Národného prieskumu sexuálneho zdravia z roku 1996, ktorý uskutočnilo Centrum pre štúdiu prevencie AIDS (CAPS) na Kalifornskej univerzite v San Franciscu, tiež zistili, že muži a ženy, ktorí začali so sexuálnym stykom v skorom veku, neskôr sprevádzali problémy. Častejšie mali rizikových sexuálnych partnerov, nakazili sa pohlavne prenosnou chorobou a mali sex pod vplyvom drog alebo alkoholu.

"Z klinického hľadiska vidíme, že mnoho jedincov, ktorí sa oženili neskoro a ktorí mali málo alebo žiadne sexuálne skúsenosti, má veľké problémy s rozvojom uspokojivých sexuálnych praktík v rámci ich vzťahu," povedal akademický predseda sexuálneho zdravia na Minnesotskej univerzite Eli Coleman. "Sexuálna dysfunkcia je bežná. Častým problémom sú aj ťažkosti s uzavretím manželstva," dodal.

Aj keď výskum priamo nenaznačil súvislosť medzi vekom, v ktorom človek príde o panenstvo a sexuálnymi problémami, ktoré môže mať neskôr, Coleman povedal, že k obom týmto veciam môže prispieť množstvo rôznych faktorov. "Z klinického hľadiska často existujú iné dôvody čakania ako túžba byť abstinentom až do manželstva. Napríklad, strach z intimity, problémy so svojím telom, že sme boli obeťou znásilnenia či trpíme sexuálnou dysfunkciou," povedal akademický predseda sexuálneho zdravia na Minnesotskej univerzite. Dodáva, že tieto faktory "môžu ovplyvniť oneskorenie sexuálneho debutu".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok