Neskorý prvý sex nemusí byť len otázkou viery. Psychológ Máthé hovorí, čo je za tým

ta3/Nicolette Ftáčková
20.1.2023 00:00

Keď príde na reč sex a skúsenostiach s ním, nie každému je príjemne. Pravdou je, že sex v 21. storočí už nie je tabu. Hovoríme o ňom s priateľmi, stretáme sa s ním v pop kultúre či na sociálnych sieťach. O čom sa hovorí menej, je neskoré panenstvo/panictvo. Ľudia majú strach o tom diskutovať v kruhu skúsenejších kamarátov, z obavy, že budú zosmiešnení a nepochopení. Prečo sa ľudia rozhodnú čakať dlhšie, čo to ovplyvňuje, a aké dopady to má na ich zdravie?

Neskorý prvý sex nemusí byť len otázkou viery. Psychológ Máthé hovorí, čo je za tým
Profimedia

Samuel a Terézia

Je smutné, že spoločenské konvencie týkajúce sa ženského panenstva, ktoré je často prepierané v médiách či pop kultúre, môže mať následky v skutočnom živote. Pre Jamie, ktorá prišla o panenstvo vo veku 26 rokov, tabu zavedené v médiách prispelo k tomu, že jej prvá sexuálna skúsenosť a partner neboli ideálne. "Postavil ma na piedestál kvôli mojej nevinnosti. Prvýkrát som sa cítila žiadaná a sexi a on tomu veril,“ uviedla pre Cosmpolitan. "V momente, keď vedel, že ma môže mať, moja iskra pre neho začala slabnúť."

V ideálnom svete by staršie panny hovorili komfortne o svojich želaniach, potrebách a obavách. Podporili by ich rovesníci, priatelia a rodina a nepociťovali by spoločenský tlak na sex skôr, ako by boli pripravené. Pre mnohé ženy, ktoré mali prvýkrát sex po dviadsiatke a nie v tínedžerskom veku, to tak však nie je.

Monika (24) pred svojimi priateľmi a partnerom tajila, že je panna a o panenstvo prišla až minulý rok. Spomína si, že bola zahanbená a nepochopená pre svoje sexuálne rozhodnutia a názory, čo prispelo k samovoľnému utajovaniu jej panenstva. "Som demisexuálka (pozn. red. osoba, ktorá pristúpi k intímnemu zbližovaniu až po tom emočnom) a rozhodla som sa počkať na niekoho výnimočného, ale veľa ľudí to nechápe. Nazvali ma prudérnou, pretože som nemala vzťah. Vynásobte si takéto správanie a narážky desiatimi, keby som im povedala, že som panna," vyhlásila mladá žena.

Samuel (24) a Terézia (25) sú manželský pár zo Slovenska, ktorý sa rozhodol počkať s prvou sexuálnou skúsenosťou až do svadby - Samuel mal 22 a Terézia 23 rokov. "Dôvodom môjho čakania bola viera a presvedčenie, že je správne počkať až do manželstva," uviedol Samuel pre ta3. Mnoho ľudí však pociťuje tlak od svojho okolia, prípadne sa necíti príjemne, keď hovorí o tejto téme. 

Samuel má však inú skúsenosť. "Cítil som sa úplne slobodne a komfortne, keď som sa s niekým rozprával o danej téme. Dokonca som bol pyšný na svoje rozhodnutie. Keďže vzťah s mojou súčasnou manželkou trvá od mojich 17 rokov a toto rozhodnutie som spravil ako 13-14-ročný. Nepociťoval som nikdy tlak, ale to bolo skôr dané silnou vierou a podporou zo strany mojej partnerky," povedal mladý muž. Dodal, že svoje rozhodnutie by nemenil.

Terézia súhlasí s manželom. "Považovala som takú intímnu vec za niečo výnimočné a chcela som si byť istá, že bude s osobou, s ktorou strávim celý život." Čo sa týka rozhovorov o tejto téme s priateľmi či známymi, má opačnú skúsenosť ako jej manžel. "Necítila som sa úplne komfortne pred ľuďmi ohľadom tejto témy, nakoľko spoločnosť má na ňu v dnešnej dobe úplne iný názor. Čakať do manželstva sa považuje pre niektorých za divné, ale tlak som nepociťovala," uviedla Terézia. Taktiež je rada, že počkala na správnu chvíľu, kedy bola pripravená a na svojom rozhodnutí by nič nemenila.

Ľudia sa rozhodnú čakať s prvou sexuálnou skúsenosťou pre rôzne dôvody, nemusí to byť len otázka viery. Psychológ Máthé uviedol pár možných príčin posunutia tohto zážitku. 

"Dôvodom môže byť psychosexuálna nezrelosť či striktná, asexuálna výchova, cez rodový nesúlad až po poruchy sexuálnej preferencie. Kvalitná informovanosť o sexuálnom živote, najmä prostredníctvom dôslednej sexuálnej výchovy by určite prispela k prevencii rôznych problémov v súvislosti s intímnym životom," dodal na záver slovenský psychológ Robert Máthé.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok