Musk poprel existenciu smaragdovej bane jeho rodiny. V minulosti sa ňou však chválil

ta3/Samuel Drozda
21.1.2023 06:00

Elon Musk poprel tvrdenie, že jeho rodina vlastnila smaragdovú baňu, aj keď sa ňou v minulosti niekoľkokrát chválil, píše webportál Futurism. Zmena v tvrdení je možno motivovaná pokusom o záchranu imidžu.

Muskrat
AP Photo/Susan Walsh

„Záležitosť s tou falošnou smaragdovou baňou je taká otravná,“ napísal Musk cez víkend na Twitteri. "Akože, kde presne má byť?" Ako mnohí používatelia Twitteru zdôraznili, baňa bola v Zambii, aspoň podľa samotného Muska, ktorý to povedal v roku 2014. "Musk a jeho rodina sú v poslednom čase obzvlášť citliví na ich históriu, a to najmä okolo smaragdovej bane," napísal v reakcii na Twitter tech-kritik Paris Marx. "Správajú sa, akoby o tom nikdy predtým nepočuli, aj keď sa ňou v roku 2014 samotný Musk chválil magazínu Forbes."

"Bude to znieť trochu bláznivo, ale môj otec mal podiel na smaragdovej bani v Zambii," povedal šéf Twitteru v spomínanom rozhovore pre Forbes. Rozhovor však už nie je na webovej stránke Forbes zverejnený, hoci kópia stále existuje na webstránke internetový archív. Dôvod, pre ktorý rozhovor stiahli nie je uvedený. Autor článku Jim Clash si nie je istý, prečo magazín rozhovor stiahol. "Robil som rozhovor s Elonom, povedal, čo povedal a neviem, prečo to stiahli," povedal autor webportálu Futurism.

Konšpirácie a Musk

Okolo údajnej existencie smaragdovej bane Muskovho otca dokonca vzniklo niekoľko konšpirácií. Existujú tvrdenia, že baňa sa nachádzala v susednej Juhoafrickej republike, a že peniaze získané z týchto drahokamov boli počiatočným kapitálom pre rôzne spoločnosti mladšieho Muska alebo aspoň splatili jeho študentský dlh. Ako v novembri uviedla stránka Snopes, ktorá overuje konšpirácie a fakty, mnohé z týchto tvrdení sú falošné. Avšak, správy z minulosti potvrdzujú, že baňa existovala, na rozdiel od najnovších Muskových tvrdení.

Medzi mnohými zmienkami o bani je známy príbeh z rozhovoru BusinessInsidera z roku 2018. Príbeh sa zaoberá Elonom a jeho bratom Kimbalom, ktorí mali ukradnúť niekoľko otcových smaragdov a predali ich spoločnosti Tiffany & Co. za niekoľko tisíc dolárov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok