Zamestnávatelia potrebujú istoty a žiadajú celoeurópske riešenie. Jeho zástancom je aj Hirman

ta3/Milan Špak
16.1.2023 21:40

Podnikateľom začali chodiť vysoké zálohové faktúry za energie. Igor Matovič aj Richard Sulík vyčítajú ministrovi hospodárstva nezvládnutie situácie. O možných riešeniach energokrízy diskutovali v Téme dňa práve Karel Hirman, prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský a člen prezídia Republikovej únie zamestnávateľov Michal Pinter.

td_5.jpg
TA3

Neudržateľné riešenia

"Musíme si uvedomiť, že žiadna z týchto pomocí nie je do budúcna udržateľná," zdôraznil Machunka. Treba podľa neho dospieť k celoeurópskemu riešeniu. To, že sa nenašlo, považuje za tragédiu.

Hirman pripomenul, že po nástupe do funkcie podpísal list 15 ministrov, ktorí žiadali toto celoeurópske riešenie. "Bili sme sa za to najmä proti Nemcom," povedal. Dosiahli podľa neho aspoň zníženie cien plynu. Dúfa, že ceny zase raketovo nevyletia nahor. Lapšanský si myslí, že záujmy krajín v Európe sú rôznorodé a treba tak začať uvažovať aj nad regionálnym riešením.

Pinter tvrdí, že energetickú krízu nespôsobila len vojna na Ukrajine, ale aj začala už skôr "niektorými nie domyslenými rozhodnutiami niektorých členských krajín". Uviedol, že Republiková únia zamestnávateľov podporovala spomínaných 15 štátov a riešenie na celoeurópskej úrovni.

Cesta do pekla

Minister hospodárstva má v rukách aj nástroj, ktorý by mu umožnil skonfiškovať elektrinu vyrobenú na Slovensku. Hirman to považuje za "cestu do pekla". Nevníma to ako postup demokratickej krajiny. "Už sme to tu v minulosti mali a nedopadlo to dobre," povedal.

Nesúhlasí s tým ani Machunka. Tvrdí, že by to spôsobilo rozpad jednotného trhu. Súhlasí, že treba mať k dispozícií núdzové riešenie. Zhodol sa však s Hirmanom, že by sa k nemu malo pristúpiť až v stave absolútnej núdze.

Celý diel relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok