Zamestnávatelia potrebujú istoty a žiadajú celoeurópske riešenie. Jeho zástancom je aj Hirman

ta3/Milan Špak
16.1.2023 21:40

Podnikateľom začali chodiť vysoké zálohové faktúry za energie. Igor Matovič aj Richard Sulík vyčítajú ministrovi hospodárstva nezvládnutie situácie. O možných riešeniach energokrízy diskutovali v Téme dňa práve Karel Hirman, prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský a člen prezídia Republikovej únie zamestnávateľov Michal Pinter.

td_5.jpg
TA3

Igor Matovič ani Richard Sulík nešetrili kritikou na ministra hospodárstva. Hirman v reakcii na Sulíka povedal, že jeho predchodca veciam nerozumie. Dodal, že na jeseň žiadali predstaviteľov zamestnávateľských zväzov o pomoc pri príprave schém pomoci, no žiadnych návrhov sa nedočkali.

Rastislav Machunka tvrdí, že Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR žiadala o riešenie v podobe kompenzácie tarify prevádzky systému, ktorú by nebolo nutné notifikovať v Bruseli. Zdôraznil, že zamestnávatelia potrebujú istoty a "nestačí len politická deklarácia".

Michal Pinter z prezídia Republikovej únie zamestnávateľov vyzdvihol pomoc, ktorá bola poskytnutá v minulom roku. "Pán minister urobil, čo mohol," povedal. Tvrdí, že za Hirmanom prišli s návrhom na kompenzáciu za poplatky za dodávky elektriny. Podľa ministra je problém v peniazoch. Navrhovaná pomoc by stála v prvom štvrťroku zhruba 450 miliónov eur.

Bude dostatok chleba?

Predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský varoval, že bez pomoci zo strany štátu sa môže stať, že by v obchodoch mohli chýbať chlieb a pečivo. Platí to aj po pondelkovom avizovaní pomoci. "Zatiaľ sme boli len svedkami mediálnych vyhlásení vlády. Konkrétne opatrenia na stole nemáme. Je tak predčasné sa k tomu vyjadrovať," skonštatoval.

Pekári sú podľa neho sklamaní, že na problém upozorňovali už minulý rok vo februári, a napriek tomu sa rieši za pochodu. "Mám pocit, že vláda koná neprofesionálne. Nie je to len zodpovednosť ministra hospodárstva." Malé a stredne veľké pekárne už majú problém s likviditou. Chodia im faktúry, ktoré presahujú ich mesačný obrat. "Má to katastrofálny vplyv na celý sektor," zhodnotil.

Machunka uviedol, že premiér Eduard Heger uviazol pri riadení tejto krízy v chaose. Tvrdí, že na vysoké zálohové platby upozorňovali zamestnávatelia vopred. Očakáva preto, že sa premiér za svoje vyhlásenia ospravedlní. Ocenil však, že vláda koná a problém rieši.

V pondelok bolo predstavené opatrenie, ktoré rieši situáciu malých podnikateľov, ktorí sú regulovaní. Hirman nesúhlasí s tým, že ide len o mediálne vyhlásenia. Nariadenie vlády sa totiž okamžite stáva záväzným. Lapšanský oponoval, že väčšina pekárov patrí do skupiny, ktorí regulovaní nie sú, a problém tak podľa neho vyriešený nie je.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok