ROZHOVOR: Hazard na pár klikov. Psychológ popísal znaky gamblera

ta3/Milan Špak
18.1.2023 00:00

Od roku 2008 sa zvýšil počet prípadov závislostí od hazardu. Môže za to príchod online kasín a herní. O tom, prečo ľudia hrajú, čo počas toho prežívajú a ako prebieha liečba závislých, sme sa rozprávali s psychológom Adamom Kurilom, ktorý pôsobí v Centre pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

ROZHOVOR: Hazard na pár klikov. Psychológ popísal znaky gamblera
TASR/Štefan Puškáš

Úspešná liečba

Ak nepríde výhra, vyvolá to v človeku negatívne emócie, no aj tak hrá naďalej. Čo ho motivuje pokračovať?

Často je to snaha vyhrať prehraté peniaze späť. To je však cesta do bludného kruhu. Špecifickou skupinou sú ľudia, ktorí hrajú, aby unikli od negatívnych emócií. Tí často hovoria, že im je jedno či vyhrajú alebo prehrajú. Ide im o ten čas strávený pri hre.

Dokáže sa závislý sám obrátiť na psychológa so žiadosťou o pomoc alebo ho tam musí niekto "dovliecť"?

Najčastejšie hráči vstupujú do liečby na nejakú formu nátlaku najbližších, ale nie je výnimočné, že prídu aj z vlastného rozhodnutia. To, že pacient prichádza na nátlak rodiny nemusí znamenať, že nechce prestať hrať, ale mnohí sa vyhýbajú liečbe závislostí z dôvodu stigmy a predsudkov, ktoré sú s tým spojené. Pre tento predpoklad svedčí aj to, že po zavedení registra vylúčených osôb z hazardu, kde sa môžu hráči sami vylúčiť z účasti na hazardných hrách, nám klesol záujem o liečbu a o register je veľký záujem. Je to pravdepodobne tým, že mnohí uprednostnia toto jednoduché a anonymné riešenie pred liečbou. Tento register však v mnohých prípadoch liečbu nedokáže adekvátne nahradiť, aj keď môže byť veľmi dobrou pomôckou, aj popri liečbe.

Ako sa lieči závislosť od hazardu? Ako ten proces vyzerá? Čo je prvým krokom v liečbe?

Prvým krokom je navštíviť psychiatra, nechať sa vyšetriť a poradiť sa o ďalšom postupe. Ešte predtým môže človek zavolať na bezplatnú Linku pomoci pri problémoch s hraním, telefónne číslo je 0800 800 900, a poradiť sa o postupe, informovať sa o dostupných odborníkoch v regióne a podobne. Liečba môže prebiehať ambulantne, väčšinou ide o pravidelné psychoterapeutické stretnutia, alebo ústavne. Ústavná liečba trvá 10 až 12 týždňov. To, pre akú formu liečby sa pacient rozhodne, závisí od dohody s lekárom, závažnosti stavu a, samozrejme, aj jeho preferencií, prípadne dostupnosti špecializovanej ambulantnej liečby v regióne.

Je možné sa vyliečiť úplne alebo je riziko, že do toho človek opäť "spadne"?

V prípade závislostí je riziko návratu ochorenia vždy, ale pri dodržiavaní odporúčaní v liečbe sa dá toto riziko výrazne znížiť. Viac ako 80 percent našich pacientov uvádza po 3 rokoch od vstupu do liečby, že abstinujú. Teda úspešnosť liečby je vysoká.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok