Na ples do kulturáku nemusíte ísť vo fraku, hovorí expert na etiketu. Čo robiť, ak vám spadne príbor?

ta3
16.1.2023 16:05

Po adventnom období a po sviatkoch prichádza obdobie zábavy. Dlhoočakávaná plesová sezóna je tu. Milovníci tanca si určite prídu na svoje, zoznam plesov je dlhý, stačí si len vybrať. Ako sa na ples vychystať, aké pravidlá v spoločnosti platia a akým chybám sa vyhnúť? Na tieto otázky sme sa pýtali odborníka na etiketu Jakuba Abraháma.

Na ples do kulturáku nemusíte ísť vo fraku, hovorí expert na etiketu. Čo robiť, ak vám spadne príbor?
Profimedia

V rozhovore s Jakubom Abrahámom sa dozviete:

  • aké témy sú v rozhovore na plese tabu,
  • aké sú základné pravidlá etikety,
  • aké druhy plesov poznáme,
  • aké sú medzi nimi rozdiely.

Kde vznikla tradícia plesov a prečo sa konajú práve v tomto zimnom období?

Tradícia fašiangov siaha u nás až niekde do 4. storočia. Je úzko spojená s náboženskými rituálmi, ako napríklad pôst. A pred ním sa treba vyzabávať, vytancovať a práve aj takou udalosťou sú plesy.

Plesy organizujú obce, mestá, hasiči či dobrovoľníci. Sú medzi nimi rozdiely, čo sa týka správania a dresscodu?

Určite áno. Keby som prišiel na taký "kulturákový" ples vo fraku, tak by sa na mňa pozerali asi zvláštne. Existujú plesy vysokoformálne - to sú známe plesy v opere, potom sú formálne - regionálne, firemné či mestské plesy. Tretia skupina sú estrádne, "kulturákové" plesy, čo však neznižuje ich úroveň. Samozrejme, zbytočne na taký ples prídete oblečení v black-tie (pozn.red. smoking a spoločenská róba) alebo white-tie (pozn.red. frak a veľká večerná róba).

Aké sú základné pravidlá, ktoré by sme pri vstupe do spoločnosti mali ovládať?

Je dobré vedieť, ako sa zoznamujeme, keď prídeme do spoločnosti. Nie je to nič zložité. 

Ak je takzvané banketové sedenie, tak pán príde ako prvý a predstaví seba a partnerku a tí, ktorí sú pri stole, sa samozrejme postavia. Následne je dobré, aby žena sedela po pravici, najlepšie ak sa to stredia - žena, muž, žena, muž. 

Ďalšou veľmi dôležitou vecou, ktorú treba spomenúť,  je aj druhý štýl stolovania - rautový, ktorý poznáme možno viac. To znamená, že keď si naberáme jedlo na tanier, dbáme na to, aby sme si ho nepreplnili rôznymi vecami. Taktiež budeme dbať na to, aby sme nekonzumovali príliš aromatické jedlá. Keď nám niečo spadne na zem, napríklad príbor, tak to už nie je naše, treba sa vzdialiť a upozorniť personál.

Sú témy, ktorým sa v takýchto spoločenských konverzáciách máme vyhnúť?

Nemali by sme preberať politiku, sexuálnu orientáciu. Je to zbytočné a nepatrí to do spoločnosti, pokiaľ sa vidíme s dotyčnými ľuďmi pri stole prvýkrát.

Celý rozhovor s odborníkom na etiketu Jakubom Abrahámom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok