Kremeľ odmietol zodpovednosť za útok na Dnipro, podľa Peskova je vinná ukrajinská obrana

ta3 čtk
16.1.2023 12:03

Kremeľ odmietol, že by ruské sily mierili na civilnú budovu v ukrajinskom Dnipre. Za sobotný zásah, ktorý si podľa aktualizovanej bilancie ukrajinských úradov vyžiadal najmenej 40 mŕtvych, je podľa kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova zodpovedná ukrajinská protiletecká obrana a protiletecké strely.

Kremeľ odmietol zodpovednosť za útok na Dnipro, podľa Peskova je vinná ukrajinská obrana
TASR/AP

"Ruské ozbrojené sily neútočia na rezidenčné budovy ani na zariadenia sociálnej infraštruktúry. Útočia na vojenské ciele - či už očividné alebo zamaskované," povedal podľa agentúry TASS Peskov. "Sami ste videli, k akým záverom dospeli niektorí ukrajinskí predstavitelia, podľa ktorých bola tragédia (v Dnipre) výsledkom akcie protileteckých striel," dodal hovorca.

Dom v Dnipre v sobotu zasiahla raketa Ch-22, uviedla predtým ukrajinská armáda. Táto raketa bola pôvodne vyvinutá v Sovietskom zväze na ničenie zväzov amerických lietadlových lodí. Vlani v júni dve tieto rakety okrem iného zasiahli obchodné centrum v Kremenčuku, kde zabili viac ako dve desiatky ľudí a ďalšie desiatky zranili.

Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v sobotu večer vyhlásil, že raketu, ktorá následne dopadla na obytnú budovu v Dnipre, zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Ukrajinská armáda to odmietla a uviedla, že nedisponuje takými zbraňami, ktoré by rakety Ch-22 dokázali zostreliť. Rakety Ch-22 sú notoricky známe svojou nepresnosťou, píše CNN. V okruhu niekoľkých stoviek metrov od zničenej budovy sa podľa serveru nenachádzajú žiadne ciele armády alebo infraštruktúry.

Rusko vlani 24. februára podniklo inváziu na Ukrajinu. Odvtedy tvrdia, že neútočia na civilné ciele, čo ale odmietajú ako ukrajinskí predstavitelia, tak aj západní pozorovatelia. O útokoch na ukrajinské mestá a ďalšie civilné ciele hovoria aj mnohé svedectvá a dôkazy. 

V Dnipre, kde raketa zasiahla rozľahlý deväťpodlažný dom pre zhruba 1700 ľudí, pokračujú záchranné práce. Záchranári sa preberajú sutinami, z ktorých doteraz vyslobodili 40 tiel vrátane troch detí, uviedla podľa ukrajinských médií oblastná správa. Viac ako 70 ľudí je ranených, z toho viac ako 12 kriticky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok