FOTO: Obrovská spúšť. Ruská raketa zasiahla obytný dom v Dnipre, počet obetí vzrástol na 40

ta3 ČTK
16.1.2023 08:00

Najmenej 40 ľudí zahynulo pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku na obytný dom vo východoukrajinskom meste Dnipro. O aktualizovanej bilancii oblastnej správy dnes informovali ukrajinské médiá. Na mieste pokračujú záchranné práce, píše ruskojazyčný server BBC, podľa skorších správ sú stále nezvestné desiatky ľudí.

FOTO: Obrovská spúšť. Ruská raketa zasiahla obytný dom v Dnipre, počet obetí vzrástol na 40
Pavel Petrov, SESU via AP

Medzi 40 obeťami útoku sú tri deti. Ďalších 75 ľudí je zranených, viac ako 12 z nich je vo vážnom stave, vrátane jedného dieťaťa. "Záchranári v noci vyslobodili spod trosiek mnohopodlažného domu zničeného ruskou raketou ešte niekoľko mŕtvych," uviedol dopoludnia šéf miestnej oblastnej správy Valentyn Rezničenko.

Ruská strela v sobotu zasiahla deväťpodlažný dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo okolo 1700 ľudí. Útok úplne zničil 72 bytov a ďalších 230 poškodil. Kremeľ dnes odmietol, že by bol za útok zodpovedný, vinu podľa neho nesie ukrajinská protiletecká obrana. Ukrajinská armáda už v sobotu uviedla, že nedisponujeme zbraňami, ktoré by dokázali zostreliť raketu typu Ch-22, ktorá podľa nich v Dnipre dopadla.

Z trosiek rozľahlej budovy sa ešte dnes skoro ráno, 36 hodín po útoku, stále vznášal dym, píše stanica CNN. Desiatky ľudí sa stále nezvestné, posledné volanie o pomoc sa zo sutín ozvalo krátko po sobotňajšej polnoci - trvalo deväť hodín než sa k 27-ročnej žene záchranári dostali. V tom čase už bola silne podchladená.

Náraz rakety, ktorý premenil desiatky bytov na horu betónovej sutiny a pokrútenej ocele, otriasol aj okolitými domami. Explózia rozvibrovala steny bytu Svitlany Liščynskej v neďalekej budove. "V tej chvíli mi zavolala dcéra, ktorá sa bola prejsť s kamarátkou, a povedala mi o hlasných explóziách. Utekala som za ňou. Čím bližšie som bola, tým viac mi to pripomínalo peklo," povedala CNN Liščynská.

"Keď som dorazila (k zasiahnutému domu), strnula som - dva vchody už jednoducho neexistovali. Bola z nich hromada betónu a diera. Bol to výjav apokalypsy. Všetci boli strnulí, vôbec nedokázali uveriť, že sa to deje nám," dodala Liščynská .

Za policajnými zábranami sa v nedeľu večer zhromaždili ľudia. Niektorí z nich stále dúfali v nájdenie preživších, iní držali v rukách kvety alebo zapaľovali sviečky. Nad nimi na piatom poschodí hasiči odpratali uvoľnené trosky zo zvyšku niečieho obývacej izby, zatiaľ čo sa okolo nich vietor pohrával s roztrhanými záclonami, napísala CNN.

"Moji rodičia v kuchyni vyrábali pre ozbrojené sily, ja som bola vo svojej izbe, našli ich mŕtve pod sutinami," povedala stanicu Hromadske Anastasija Švecová, ktorú zachránili z trosiek bytu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok