Európa má najlacnejší plyn za viac ako rok, dôvodom sú zásoby a dobré počasie

ta3 čtk
16.1.2023 10:22

Veľká obchodná cena plynu pre európsky trh dnes zostúpila pod 58 eur za megawatthodinu (MWh), za jej poklesom stojí hlavne mierna zima a vysoká úroveň zásob. Plyn je tak teraz vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku najlacnejší za viac ako rok, ukazujú záznamy na webe. Len od začiatku roka sú ceny nižšie takmer o štvrtinu, respektíve asi o 24 percent.

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním vo februári v TTF zostúpila až pod 58 eur za MWh. Krátko po 11:00 SEČ vykazovala pokles o viac ako desať percent a nachádzala sa v blízkosti 58,30 eura za MWh. Zostáva ale výrazne vyššia ako pred dvoma rokmi, kedy sa pohybovala pod 20 eurami za MWh. Ceny v TTF sú pre európsky trh určujúce.

"Zdá sa, že pokles na európskom trhu s plynom zatiaľ nemá konca," uviedli v dnešnej správe analytici zo spoločnosť Energi Danmark, ktorá sa zaoberá obchodovaním s energiami. "Panickú situáciu z minulého roka vystriedala dôvera, že Európa túto zimu prekoná bez akéhokoľvek problému so zásobovaním, pretože dopyt je kvôli miernemu počasiu nízky a zásobníky sú plnšie, než je pre toto obdobie obvyklé," dodali.

"Ďalším faktorom sú plné zásobníky na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Číne, ktorá tak odkláňa dodávky skvapalneného plynu do iných krajín vrátane Európy," povedal analytik spoločnosti XTB Jiří Tyleček. "Nie je možné zabudnúť ani na aktuálne vysoký príspevok obnoviteľných zdrojov k výrobe elektriny. Energia z vetra dosiahla v Nemecku a Veľkej Británii v minulom týždni rekordné hodnoty," dodal.

Vlani v auguste sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh kvôli obmedzovaniu dodávok z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu (MWh). Odvtedy však výrazne klesla. Európskym krajinám sa pred tohtoročnou zimou podarilo naplniť zásobníky plynu, najmä vďaka dodávkam LNG zo Spojených štátov. Mierna zima navyše znižuje dopyt po vykurovaní.

Zásobníky plynu v Európskej únii boli podľa údajov organizácie Gas Infrastructure Europe (GIE) v sobotu plné takmer z 82 percent. V Nemecku, ktoré je najväčším spotrebiteľom plynu v Európe, bola naplnenosť zásobníkov cez 90 percent.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu oficiálne otvoril terminál na LNG v Lubmine na pobreží Baltského mora. Pre Nemecko je to po termináli v severonemeckom Wilhelmshavene druhé plne sprevádzkované zariadenie na opätovné splyňovanie LNG. Scholz na ceremónii vyhlásil, že Nemecko zimu dobre zvládne a že zásobovanie plynom je zaistené.

Ceny plynu na burze sa teraz nachádzajú pod úrovňou administratívne stanoveného stropu. Podľa analytikov sa však súčasný pokles veľkoobchodných cien zemného plynu zatiaľ na cenách pre domácnosti neprejaví, pretože obchodníci pre nich museli nakúpiť zásoby energií na trhu s predstihom za vtedajšie vyššie ceny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok