Top udalosti týždňa: Boj o Pražský hrad, astronomické sumy na faktúrach, ruský útok na Dnipro

ta3 tasr čtk
15.1.2023 20:33

Podnikateľom chodia faktúry s obroskými sumami, vláda zatiaľ nepredstavila riešenie. Česi si v prvom kole volili nového prezidenta. Ruská raketa zasiahla obytný dom v Dnipre. Andreja Babiša oslobodili v kauze Čapí hnízdo. V Kalifornii vyhlásili stav katastrofy, v Nepále havarovalo lietadlo. Cesty Igora Matoviča a Eduarda Hegera sa zrejme rozídu.

Top udalosti týždňa: Boj o Pražský hrad, astronomické sumy na faktúrach, ruský útok na Dnipro
TASR/AP

Faktúry s astronomickými sumami

Viac ako polovica Slovákov len ťažko vyžije zo svojho príjmu, vyplýva z prieskumu Eurobarometru. Odvolaný predseda vlády tvrdí, že podnikatelia, ktorým chodia astronomické sumy, by sa mali dočkať pomoci od štátu. Heger im odkázal, aby zatiaľ neuhrádzali vysoké preddavkové platby za energie. V pondelok (16. januára) má vláda rokovať o nových riešeniach tejto neľahkej situácie.

Ministerstvo hospodárstva SR ešte 12. januára informovalo, že predstaví konkrétne riešenia vysokých cien energií v piatok (13. 1) alebo v pondelok 16. januára. Informoval o tom dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. "Po intenzívnej práci a rokovaniach, ktoré začali hneď po novom roku, verím, že zajtra alebo v pondelok budeme môcť spolu s pánom premiérom a kolegyňami a kolegami vo vláde prezentovať konkrétne riešenia," uviedol Hirman.

Medzitým si však vyslúžil kritiku od exministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča, že nerieši energetickú krízu, ale v tomto období odišiel na trojtýždňovú dovolenku. Matovič v príspevku uviedol, že Hirman na plnej čiare zlyhal. Pokračoval, že novú vládu, v ktorej bude Hirman ministrom, pravdepodobne nepodporí. "Jeden lenivý diletant na mieste ministra hospodárstva si celý prvý polrok miesto riešenia energií užíval za štátne exotické dovolenky v Dubaji. Teraz druhý, ktorý ho vystriedal, síce už za svoje, ale v čase ťažkej krízy, vegetí na druhej strane sveta," opísal v príspevku Matovič.

Tejto téme sme sa v týždni venovali aj v relácii ta3 Téma dňa. Celú reláciu aj najdôležitejšie informácie z nej zhrnuté do článku nájdete nižšie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok