Rusko podniklo druhú vlnu útokov. Zasiahla bytovku v Dnipre, počet obetí stále stúpa

ta3 čtk
14.1.2023 18:13

Najmenej 12 mŕtvych, vrátane pätnásťročného dievčaťa, a 64 zranených si vyžiadal zásah obytného domu v Dnipre ruskou raketou, uviedol novú bilanciu náletu šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Zásah ruskej rakety zabil jedného človeka a ďalšieho zranil v meste Kryvyj Rih, oznámila správa Dnipropetrovskej oblasti.

"Vypátrame všetkých, ktorí sa podieľajú na tom terore. Všetci ponesú zodpovednosť, a to najvyššie," prisľúbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa denníka Ukrajinska pravda pripustil, že po dnešných vzdušných útokoch je najhoršia situácia s dodávkami elektriny v Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

V Dnipre ruská strela zasiahla dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo okolo 1700 ľudí. V zasiahnutej časti domu bolo 72 bytov, v ktorých mohlo žiť 100 až 200 ľudí, uviedol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, ktorý svojho času býval v susedstve. "Sú to desivé čísla, podľa ktorých sa orientujú záchranári pri prehľadávaní trosiek," dodal. V dome teraz nejde elektrina a plyn, okná sú rozbité a fakticky je nutné sa postarať o ubytovanie viac ako tisíc ľudí. Našťastie ľudia sa správajú ohromne obetavo, ponúkajú pomoc, dočasné ubytovanie a pomáhajú odpratávať trosky.

Bilancia zásahu v Dnipre bola najprv desať ranených a 15 zachránených z trosiek budovy, následne úrady informovali o zväčšujúcom sa počte obetí a ranených, vrátane tucta. Všetky zranené deti sú podľa Rezničenka v starostlivosti lekárov, deväťročné dievča je vo vážnom stave.

Ukrajinský veľvyslanec v OSN Serhij Kyslycja sa na pozadí útoku v Dnipre obrátil na kolegov v OSN ohľadom prítomnosti zástupcu Ruska v Bezpečnostnej rade OSN. "Aké to je, byť vedľa mäsiara v rokovacej sále? Cítite teplú a lepkavú krv, keď mu stláčate ruku? Nabudúce, keď ju stlačíte, pomyslite na civilistov zabitých ruskými raketami v Dnipre! Pomyslite na to, až mäsiari budú rozprávať o ruskej cirkvi, ktorá žehná ruskej armáde," uviedol v narážke na žiadosť Ruska, aby sa BR OSN v utorok zaoberala údajným prenasledovaním promoskevskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

Zásah deväťpodlažnej budovy v meste, ktoré má takmer milión obyvateľov a leží asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, bol podľa médií súčasťou druhej vlny ruských vzdušných útokov na Ukrajinu.

Popoludní bol celej Ukrajine opäť vyhlásený letecký poplach, úrady nabádali obyvateľov, aby sa schovali do krytov. V niektorých oblastiach zasahovala protivzdušná obrana. Výbuchy boli počuť v Kyjeve a v Odese. Zásah objektu kritickej infraštruktúry oznámili úrady v Ľvove na západe krajiny a v Charkovskej oblasti na východe. Ukrajinská metropola aj ďalšie ukrajinské mestá sa už ráno stali terčom ruských rakiet. Ich cieľom bola aj kritická infraštruktúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok