Kyjev sa stal terčom ďalšieho ruského útoku. Jeho cieľom bola kritická infraštruktúra

ta3 ČTK
14.1.2023 09:22

Kyjev sa v sobotu ráno stal terčom ďalšieho ruského raketového útoku, ktorého cieľom bola podľa prvých informácií kritická infraštruktúra. S odvolaním sa na činiteľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie to uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej sa v meste ozvala séria výbuchov a bol vyhlásený letecký poplach. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von. Asi po hodine bol poplach odvolaný. Podľa agentúry AP ide o prvý takýto útok na Kyjev od noci na Nový rok.

Kyjev sa stal terčom ďalšieho ruského útoku. Jeho cieľom bola kritická infraštruktúra
TASR/AP

Server The Kyiv Independent napísal, že explózie bolo počuť okolo 9:30 miestneho času (8:30 SEČ). Akú infraštruktúru presne útok zasiahol, ukrajinské úrady nespresnili, čo je ich bežný postup. Povedali však, že požiar na mieste už je uhasený. Starosta Kličko poznamenal, že trosky jednej rakety dopadli na neobývanú časť západného Kyjeva.

Útok podľa Kyjeva zasiahol aj obytnú budovu v dedine Kopyliv, ktorá je vzdialená asi 50 kilometrov západne od hlavného mesta. Poškodených tu bolo celkom 18 domov, z ktorých niektorým explózie rozbila okná. Žiadne obete na životoch odtiaľ zatiaľ nie sú hlásené.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat v rozhovore s tunajšou televíziou uviedol, že Rusko na útok s veľkou pravdepodobnosťou použilo balistické strely, ktorým sa Ukrajina zatiaľ nie je schopná účinne brániť. Na Kyjev podľa neho prileteli zo severu.

Server The Kyiv Independent píše aj o niekoľkých výbuchoch, ktoré bolo v Kyjeve počuť už okolo 6:00 (7:00 SEČ). Podľa guvernéra Kyjevskej oblasti Oleksija Kulebu išlo aj o útok na kritickú infraštruktúru. Ani v tomto prípade úrady neinformovali o obetiach.

Útok na infraštruktúru zo skorého rána oznámil aj starosta Charkova. Mesto podľa neho zasiahli dve protilietadlové strely S-300, ktoré ruská armáda používa na útoky na pozemné ciele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok