Časť ukrajinských vojakov ustupuje zo Soledaru, píše z frontu CNN. Mesto je stále pod paľbou

ta3 čtk
13.1.2023 19:23

Časť ukrajinských vojakov ustupuje zo Soledaru, uviedol reportér stanice CNN, ktorý sa spolu so svojim štábom nachádza len pár kilometrov od východoukrajinského mesta. Moskva v piatok uviedla, že sa jej vojská Soledaru vo štvrtok večer po dlhých a tvrdých bojoch zmocnili. Kyjev to vzápätí odmietol.

Časť ukrajinských vojakov ustupuje zo Soledaru, píše z frontu CNN. Mesto je stále pod paľbou
TASR/AP

"Zdá sa, že ide o vcelku organizované sťahovanie," uviedol reportér Ben Wedeman, ktorý sa situáciu na bojisku snaží pozorovať zo zákopov zhruba štyri kilometre od Soledaru. Dnes popoludní sa od mesta podľa neho stále ozývala mínometná a raketová paľba. Situácia je ale aj v blízkosti mesta neprehľadná, pretože od ukrajinských vojakov má jeho tím často protichodné informácie.

"Niektorí nám hovoria, že mesto je blízko pádu, ďalší nám hovoria, že aspoň časti mesta majú ešte v držbe Ukrajinci," uviedol Wedeman. Ukrajinci podľa neho z jeho pozície pália v smere na mesto, nepozoruje medzi nimi ale náznaky paniky.

Ak sa potvrdí ruské víťazstvo v Soledare, pôjde podľa CNN skôr o symbolické ako o strategické víťazstvo. Malé mesto leží uprostred Donbasu, na severe Doneckej oblasti. Len niekoľko kilometrov juhozápadne sa nachádza väčší Bachmut, ktorý je v posledných mesiacoch miestom najzúrivejších bojov z celého frontu.

Soledar je podľa ruského ministerstva obrany dôležitý pre pokračovanie útočných operácií a špekuluje sa aj možnom získaní tamojších soľných baní. Pre ruské ozbrojené sily by ale jeho dobytie znamenalo predovšetkým víťazstvo po mnohých neúspechoch, ktoré ich na fronte sprevádzajú už od začiatku leta, píše CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok