Agentúra Frontex v roku 2022 zaznamenala 330-tisíc pokusov o nelegálny vstup do EÚ, najviac od roku 2016

TA3 TASR
13.1.2023 12:27

Európska pohraničná a pobrežná stráž (Frontex) v piatok oznámila, že vlani zaznamenala 330-tisíc pokusov o nelegálny vstup do Európskej únie. Je to najviac od roku 2016. Informovala agentúra AP.

Agentúra Frontex v roku 2022 zaznamenala 330-tisíc pokusov o nelegálny vstup do EÚ, najviac od roku 2016
TASR/AP (ilu)

Takmer polovicu z pokusov o nelegálne prekročenie vonkajších hraníc EÚ zaznamenali v regióne Západného Balkánu, uviedla Frontex na základe predbežných dát. Bez ohľadu na tranzitnú trasu 47 percent pokusov tvorili občania Sýrie, Afganistanu a Tuniska. Iba v desiatich percentách prípadov išlo o ženy, dodal Frontex.

Frontex uprednostňuje zhromažďovanie údajov o pokusoch o nelegálne prekročenie hraníc pred počtom ľudí snažiacich sa dostať do EÚ, pretože je často náročné migrantov bez cestovných dokladov identifikovať a niektorí z nich sa navyše mohli snažiť prekročiť hranice viackrát.

Druhou najfrekventovanejšou trasou pre ilegálnych migrantov na vstup do EÚ bola centrálna oblasť Stredozemného mora, ktorá vedie najmä z Líbye a Tuniska do Talianska a na Maltu. Agentúra Frontex poznamenala, že v štatistikách nie je zahrnutých takmer 13 miliónov utečencov z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok