Nelegálnych migrantov pribúda, do EÚ ich prišlo najviac od roku 2016

ta3 čtk
14.11.2022 15:19

Za prvých desať mesiacov tohto roku prišlo do Európskej únie nelegálnou cestou 275.500 ľudí. Je to o 73 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka a najviac od roku 2016. Migranti najčastejšie využívajú cestu cez Západný Balkán, informovala dnes Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

migranti
TASR/AP (ilu)

Počas októbra členské štáty EÚ zaznamenali 36.500 nelegálnych vstupov na svoje územie, čo je o 47 percent viac ako vlani v októbri.

Do operácií na vonkajších hraniciach EÚ je aktuálne zapojených 2300 príslušníkov agentúry Frontex. Zhruba 500 z nich pôsobí na Balkáne, kde je nápor migrantov v poslednej dobe najväčší a aj od vlaňajška rastie najrýchlejšie. Ľudia zadržaní v tejto oblasti kvôli nelegálnej migrácii pochádzajú najčastejšie z Afganistanu, Iraku a Burundi.

Druhou najčastejšie využívanou trasou je tá cez Stredozemné more, kadiaľ tento rok do EÚ prišlo 79.140 ľudí, z toho cez 7000 za október. Popularita tejto trasy medziročne mierne klesá, najčastejšie ju využívajú migranti z Egypta, Tuniska a Bangladéša.

Hoci fakticky nejde o príchody do EÚ, ale o odchody, Frontex monitoruje aj pokusy o nelegálnu cestu do Británie cez Lamanšský prieliv. Za prvé tri štvrťroky ich bolo 62.323, čo je o 70 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Počas októbra sa na túto cestu vydalo vyše 10-tisíc ľudí. Migráciu cez prieliv sa spoločne snažia zabrániť Francúzsku a Británii, ktoré dnes podpísali novou dohodou o koordinácii a posilnení hliadok v oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok