ROZHOVOR: Vysoké faktúry školám dofinancujeme. Na zdraví detí nemôžeme šetriť, hovorí minister školstva

ta3
13.1.2023 14:10

Rok 2023 prináša aj nové zmeny v oblasti školstva. Spustila sa napríklad reforma poradenského systému, zvýšili sa platy učiteľov a potravinové pásma pre stravovanie detí. O tom, ale aj ďalších aktuálnych témach sme sa v relácii Raňajky rozprávali s ministrom školstva Jánom Horeckým.

Kto je nový minister
TASR/Martin Baumann

Zvýšenie platov o 22 %

Hovorili ste, že učiteľom pridáte na plate, aj keby sa neschválil štátny rozpočet, čo sa však podarilo. Už je teda problém oficiálne zažehnaný?

Prvý krok sa už začal, čo bolo zvýšenie platov učiteľov o 10 % od 1. januára a potom o 12 % od 1. septembra, čo dohromady dáva zvýšenie platov za jeden kalendárny rok o 22 percent. Chcem sa však pozrieť aj na to, že či tieto nominálne spravodlivejšie mzdy sú aj férové vzhľadom na životné náklady učiteľov v rôznych regiónoch.

Je toto garancia, že už žiadne štrajky nebudú? Sú učitelia spokojní?

Štrajk je ústavné právo učiteľov. Určite sú spokojnejší, hovoria však veľa aj o podmienkach, v ktorých pracujú. Toto sú pre mňa veľmi dôležité témy, do ktorých sa chystám vstúpiť, samozrejme, aj pripravovanými skutkami.

Ďalšou novinkou je zvýšenie finančných pásiem v zariadeniach školského stravovania. Čo to znamená v praxi?

Uvediem príklad. Doposiaľ boli k dispozícii pre stravovanie detí v materských školách tri finančné pásma. To najvyššie znamenalo, že za 1,20 eur ste museli zabezpečiť potraviny pre obed dieťaťa. V súčasnosti sme k tejto sume pridali v štvrtom pásme 10 centov a v piatom ďalších desať centov. V základnej škole na druhom stupni je 1,90 eur v treťom pásme, v švrtom to bude 2,10 eur a v najvyššom - piatom to bude 2,30 eura. Každá samospráva pozná svoje podmienky v regióne a rozhodne sa, ktoré pásmo uplatní.

Čo bude vašou prioritou v ďalších dňoch či týždňoch?

Určite budeme finalizovať kurikulárnu reformu. Chceme pracovať na štandardoch a metodike financovania centier poradenstva a prevencie. Pokračovať v rozvoji prijímania asistentov učiteľa, ktorí sú financovaní z viacerých zdrojov. Budovanie inkluzívnych tímov. Pripravíme dve legislatívne zmeny, jedna sa týka právneho nároku na predprimárne vzdelávanie. Pripravujeme taktiež aj systém podporných opatrení, korý by mal zväčšiť starostlivosť o deti v rámci školských zariadení. V pláne mám aj koncepčno-legislatívny návrh na zavedenie stredného manažmentu v školstve. To znamená, aby riaditelia škôl dostávali na strednej úrovni podporu v oblasti pracovno-právneho poradenstva, ekonomického a energetického či riešenie projektových záležitostí.

Celý rozhovor s ministrom školstva si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok