ROZHOVOR: Vysoké faktúry školám dofinancujeme. Na zdraví detí nemôžeme šetriť, hovorí minister školstva

ta3
13.1.2023 14:10

Rok 2023 prináša aj nové zmeny v oblasti školstva. Spustila sa napríklad reforma poradenského systému, zvýšili sa platy učiteľov a potravinové pásma pre stravovanie detí. O tom, ale aj ďalších aktuálnych témach sme sa v relácii Raňajky rozprávali s ministrom školstva Jánom Horeckým.

Kto je nový minister
TASR/Martin Baumann

Ján Horecký v rozhovore hovorí:

  • ako ide rezort riešiť vysoké faktúry za energie,
  • či máme očakávať ďalšie štrajky,
  • ako sa budú zvyšovať platy učiteľov,
  • o zmene v školskom stravovaní.

Ozývajú sa riaditelia škôl, že im chodia niekoľkonásobne vyššie faktúry za energie a nemôžu si to dovoliť zaplatiť. Čo s tým?

Majú pravdu. Také vysoké faktúry si nemôže dovoliť zaplatiť žiadna škola. Dohodli sme na vláde, že suma, ktorú majú platiť za plyn a energie musí byť zastropovaná. Teraz už pracujeme na zbere údajov, aby sme doplatili školám všetko, čo je nad 99 a 199 eur. Na rozdiel od podnikov, ktoré si vedia premietnuť ceny energií do cien produktov, škola nemôže, pretože je nekomerčný subjekt. Funguje iba na základe štátom priznaných normatívov a dotácií. Jednoducho, dofinancujeme sumy za elektriku a plyn aj pod 99 a 199 eur rozpočtovým opatrením, podobne, ako sme to urobili v zime.

Najhorší scenár

Môžeme teda ubezpečiť rodičov, že deti sa nebudú učiť v nevhodných podmienkach? Nehrozí takýto scenár?

Určite. Toto je úplne neprijateľný scenár. Nie je možné šetriť na zdraví detí. Samozrejme, do úvahy prichádzajú prirodzené spôsoby šetrenia, tak ako v domácnostiach. Napríklad, nevetráme, keď kúrime, prázdne priestory sa neohrievajú. Všade tam, kde sú však deti a musí sa frekventovane vetrať, tak sa musí aj dobre kúriť, aby deti boli zdravé. Zachytili sme teraz aj veľkú vlnu respiračných ochorení po covide, tak nech nikto nehazardujeme so zdravím detí.

Takže môžeme ubezpečiť aj riaditeľov a učiteľov škôl, že tento problém je vyriešený?

Vyriešený, ale ešte nie doriešený. Zálohové príkazy na platbu im už dorazili, ale peniaze ešte nie. Predstavím si ten najhorší scenár - som riaditeľom školy, ktorý dostal vysoké faktúry a nemôže si dovoliť ich zaplatiť. Mám zriaďovateľa, ktorý mi nevie alebo nepomôže v tejto veci. Ja na mieste toho riaditeľa by som zaplatil zálohovú faktúru v obvyklej sume, s tým, že by som kontaktoval dodávateľa. Nedoplatok by som zaplatil v ďalšej platbe, ktorú mu dodá štát. V tomto zmysle rokuje aj ministerstvo hospodárstva so všetkými dodávateľmi energií, aby v žiadnom prípade nedošlo k sankciám. Nebodaj, pri vyrovnávacích faktúrach k odpojeniu od energií.

Jednou zo zmien, ktorá má prísť od nového roka, sú tiež efektívnejšie poradenské služby. Koho sa týkajú?

Vieme, že v pláne obnovy, ale aj v reálnych podmienkach nášho školstva sa zvyšuje potreba podporných inkluzívnych tímov, špeciálneho poradenstva a prevencie. Potrebujeme pre deti zvýšiť dostupnosť týchto služieb. Preto sme od 1. januára 2023 transformovali systém na strane štátnych aj súkromných poradní. Cieľom je od januára roku 2024, aby boli koncepčne riadené rovnako. Pretože, súkromné centrá poradenstva a prevencie boli doposiaľ financované jednotným príspevkom na hlavu klienta, bez ohľadu na to, či prišiel raz alebo 30-krát. Chceme, aby financovanie bolo férové.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok