Najkrajšie miesta na svete: Inšpirácie na výlety v roku 2023

ta3/Milan Špak
13.1.2023 00:00

Už ste si začali písať svoj zoznam miest, ktoré by ste chceli tento rok navštíviť? Či už máte záujem o dostupnejšie lokality v Európe alebo exotickejšie destinácie v Ázii či Južnej Amerike, inšpirujte sa zoznamom vybraných najkrajších miest na svete, kam by ste mohli vycestovať.

Najkrajšie miesta na svete: Inšpirácie na výlety v roku 2023
Profimedia

Vodopády Iguazú, Brazília a Argentína

Vodopády Iguazú patria medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie v Južnej Amerike. Rovnomenná rieka Iguazú tvorí hranicu medzi Argentínou a Brazíliou. Obe krajiny v okolí vodopádov zriadili národné parky.

Ide o najväčší systém vodopádov na planéte. Pozdĺž 2,7 kilometra sa voda rúti cez okraj lávovej plošiny do hĺbky zhruba 70 metrov. Dominic Couzens v publikácii Top 100 Birding Sites of the World uvádza, že systém Iguazú tvorí približne 270 vodopádov, pričom takmer všetky z nich sú vyššie než tie Niagarské.

Podľa oficiálnej webovej stránky iguazufalls.com je z argentínskej strany možné využiť šesť turistických okruhov, z ktorých každý ponúka niečo iné – panoramatický výhľad zhora, cestu džungľou či dokoca okružnú jazdu vláčikom. Na brazílskej strane je len jeden okruh, počas cesty je však neustále k dispozícii výhľad na vodopády.

Lago di Como, Taliansko 

Presunieme sa do Európy. Comské jazero leží v Lombardii na severe Talianska, na úpätí Álp. S rozlohou 146 kilometrov štvorcových je tretím najväčším jazerom v krajine a patrí medzi najhlbšie v Európe.

Ako uvádza portál Lake Como Travel, jazero je charakteristické svojím tvarom obráteného Y. Na severnom brehu jazera sa nachádza mesto Colico, juhozápadné rameno končí pri meste Como a juhovýchodné pri meste Lecco. Na východnom brehu leží obľúbená historická obec Bellagio.

Vyhľadávanou atrakciou je plavba po jazere na člne, ktorá ponúka výhľady na okolité mestečká a prírodu. Aj keď sú brehy jazera väčšinou skalnaté a kopcovité, nachádza sa tam niekoľko pláží, ktoré vytvárajú príjemné prostredie na oddych.

Mestá na brehoch lákajú jedinečnou architektúrou, historickými vilami a záhradami či pamiatkami. Okolie jazera je populárne aj pre cyklistov, keďže ponúka hladké cesty. Jazero je možné obísť zo všetkých strán.

Santorini, Grécko

Jedno z najznámejších miest na Zemi a podľa webu greeka.com najnavštevovanejší grécky ostrov je súčasťou Kykladského súostrovia. Santorini vzniklo v dôsledku intenzívnej sopečnej činnosti, došlo k dvanástim obrovským erupciám v intervale približne každých 20-tisíc rokov. Prudké erupcie spôsobili kolaps centrálnej časti sopky, čím sa vytvoril veľký kráter, píše sa na portáli Visit Greece.

Po celom svete sa Santorini preslávilo svojou architektúrou, zrejme každý aspoň raz videl biele domčeky na strmých svahoch. Ostrov je síce exkluzívnou, no populárnou dovolenkovou destináciou, ktorú radi vyhľadávajú aj mnohé celebrity. Návštevníci môžu oddychovať na plážach s čiernym alebo červeným pieskom, pozrieť si jednu z mála činných sopiek v Európe či vychutnávať si lokálnu kuchyňu pri úžasnom výhľade.

Na Santorini nie je nutné stráviť celú dovolenku, mnohé grécke destinácie naň ponúkajú výlety loďou. Priplaviť sa sem dá napríklad z Atén, Mykonosu či Kréty.

Národný park Vatnajökull, Island

Súčasťou tohto národného parku je najväčší ľadovec v Európe Vatnajökull, ktorý pokrýva osem percent rozlohy Islandu. Národný park Vatnajökull sa vyznačuje rozmanitosťou na všetkých frontoch, či už ide o krajinu, biosféru, kultúrne pozostatky alebo úroveň služieb, uvádza oficiálna webová stránka parku.

Ľadovce, vodopády, ale aj vulkány či prírodné geotermálne pramene vytvárajú jedinečnú scenériu. Island v posledných rokoch zaraďujeme medzi vyhľadávané destinácie na európskom kontinente. Ak sa ho chystáte navštíviť aj vy, určite nevynechajte krásy tohto národného parku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok