Najkrajšie miesta na svete: Inšpirácie na výlety v roku 2023

ta3/Milan Špak
13.1.2023 00:00

Už ste si začali písať svoj zoznam miest, ktoré by ste chceli tento rok navštíviť? Či už máte záujem o dostupnejšie lokality v Európe alebo exotickejšie destinácie v Ázii či Južnej Amerike, inšpirujte sa zoznamom vybraných najkrajších miest na svete, kam by ste mohli vycestovať.

Najkrajšie miesta na svete: Inšpirácie na výlety v roku 2023
Profimedia

Peyto Lake, Kanada

Pre milovníkov nižších teplôt aj počas leta je Kanada ideálnou krajinou. Jazero Peyto Lake sa nachádza v provincii Alberta v národnom parku Banff, ktorý patrí medzi najväčšie na svete. Leží zhruba 40 kilometrov od známejšieho Lake Louise a je súčasťou známej cesty Columbia Icefield Parkway.

Jeho tyrkysovo modrá voda a okolitá scenéria Skalnatých vrchov (Rocky Mountains) je lákadlom pre mnohých milovníkov prírody. Slovenská cestovná kancelária BUBO o tomto mieste hovorí ako o najfotografovanejšom jazere v Kanade.

Podľa portálu adventures.com sú ideálnym obdobím na návštevu mesiace júl až september. K obľúbenej vyhliadke vedie krátka nenáročná prechádzka. Okolie jazera ponúka niekoľko turistických trás a v zime je možnosť zalyžovať v okolitých kopcoch.

Grand Canyon, USA

Grand Canyon patrí medzi najznámejšie miesta na svete. Nachádza sa v štáte Arizona, je 446 kilometrov dlhý a 29 kilometrov široký, pričom siaha do maximálnej hĺbky 1,8 kilometra. Celková rozloha predstavuje 4 926 kilometrov štvorcových.

Tento kaňon vznikol pohybom tektonických platní, ktorý spôsobil zdvihnutie Coloradskej plošiny. Je zároveň jedným z najpozoruhodnejších príkladov erózie na svete. Cez horniny si milióny rokov postupne prerážala cestu rieka Colorado.

Podľa stránky National Park Service je najnavštevovanejšou oblasťou národného parku južná časť (South Rim), kam prichádza 90 percent návštevníkov. Je otvorená 24 hodín denne, 365 dní v roku. Severná časť (North Rim) býva počas zimy zatvorená. V oboch častiach je k dispozícii ubytovanie, no dá sa tam aj kempovať.

Národný park ponúka turistom nekonečné možnosti, množstvo trás, ktorých cieľom sú úchvatné výhľady. Okrem turistiky za dá zakúpiť aj splav rieky Colorado či vyhliadkový let ponad kaňon.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, známe aj ako stratené mesto Inkov, sa nachádza v Peru. Leží v tropickom lese v pohorí Andy vo výške 2430 metrov nad morom. Je zaradené medzi sedem novodobých divov sveta. Mesto objavil Hiram Bingham až začiatkom 20. storočia. Encyklopédia Britannica uvádza, že z ekonomického hľadiska ide o najdôležitejšiu atrakciu v Peru.

Portál Svetového dedičstva UNESCO píše, že Machu Picchu bol pravdepodobne najveľkolepejší mestský výtvor ríše Inkov. Pozoruhodná je vysoká úroveň zachovania a celkové usporiadanie zrúcaniny. Jeho južná, východná a západná časť sú obklopené desiatkami stupňovitých poľnohospodárskych terás, ktoré boli predtým zavlažované akvaduktovým systémom. Niektoré z týchto terás boli stále používané miestnymi Indiánmi, keď Bingham dorazil v roku 1911, informuje Britannica.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok