Českí vedci objavili nový druh parazita, jeho genetický kód je mimoriadne vzácny

TA3 ČTK
12.1.2023 13:02

Českí vedci objavili nový druh parazita, ktorého genetický kód sa zásadne líši od prevažnej väčšiny organizmov vrátane človeka. Cudzopasník je pre odborníkov veľmi cenný, pretože vďaka nemu môžu manipulovať s genetickým kódom a prehĺbiť tak ďalší biologický výskum, uviedla v tlačovej správe česká Akademie věd (AV). Na náleze sa podieľali molekulárni biológovia z Mikrobiologického ústavu AV a z Parazitologického ústavu Biologického centra AV.

vedec, laboratórium, test, 1140x
TASR/AP

AV vysvetľuje, že genetická informácia je uložená v molekulách DNA. Špecifické úseky DNA sa nazývajú gény. Súboru génov v danom organizme sa hovorí genóm. Odborníci odporúčajú si danú schému predstaviť ako knihu, teda genóm, ktorá obsahuje jednotlivé vety, čo sú gény. Vety bežne začínajú veľkými písmenami a končia bodkou, vďaka tomuto usporiadaniu majú štruktúru a zmysel.

Podľa AV sa ale vo vetách niektorých organizmov vyskytli prebytočné bodky, ktoré nahradili konkrétne písmená, teda aminokyseliny. Kombináciou aminokyselín sa tvorí bielkovina. Čitatelia viet čiže ribozómy, ktoré lúštia genetický kód, nie sú v takom prípade schopní text pochopiť. Autori štúdie ale zistili, že u skúmaného parazita sa vytvoril molekulárny mechanizmus, vďaka ktorému ribozómy genetickým vetám bez problémov rozumejú. Vety parazita sú podľa AV zašifrované tak, že ich prečítajú iba ich vlastné ribozómy.

"Trik spočíva v povahe a dĺžke molekuly transferovej RNA (tRNA), ktorá ribozómu bežne slúži ako lúštiteľská príručka, a v jedinečnej úprave jednej bielkoviny, ktorá v bunkách za normálnych okolností zaisťuje rozpoznávanie bodiek, teda presné ukončenie proteosyntézy," objasnil Leoš Valášek ústavu AV.

Podľa AV tak vďaka súčinnosti daných molekúl ribozóm rozozná, kedy vetu ukončiť a kedy namiesto bodiek dosadiť písmená. Genetická informácia potom znova dáva zmysel. "Jedná sa o úplne nečakaný a dramatický odklon od štandardného genetického kódu, ktorý je podstatou všetkého živého," povedal Zdeněk Paris z Parazitologického ústavu Biologického centra AV.

Parazitický prvok s názvom Blastocrithidia nonstop bol objavený v plošticiach na Turnovsku. Podľa AV je cudzopasník príbuzný trypanozómom, ktoré zapríčiňujú vážne ochorenia, napríklad spavú chorobu. Nový druh parazita ale priamo človeka nenapadá.

Výskum podporila Grantová agentúra ČR. "Cielená podpora excelentnej vedy a vedeckých projektov umožňuje dosiahnuť výsledky, ktoré, ako je to v tomto prípade, menia pohľad na základné fungovanie sveta," zdôraznil predseda agentúry Petr Baldrian. Štúdia bola tiež publikovaná v odbornom časopise Nature. Podľa AV prispeje objav parazita aj syntetickej biológii, ktorá umelo vytvára a zlepšuje produkciu a vlastnosti biologických látok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok