Trauma a romantika nejdú dohromady. Obeťou ruskej vojny sa stala aj intimita

ta3/dp
12.1.2023 00:00

V zákopoch vidia ukrajinskí vojaci veci, ktoré si iní ani nedokážu predstaviť. Po návrate domov tak majú problém sa znova otvoriť svojim manželkám, prípadne si partnerku vôbec nájsť. Trauma im bráni nadviazať intimitu.

Trauma a romantika nejdú dohromady. Obeťou ruskej vojny sa stala aj intimita
TASR/AP (ilu)

Keď si po deviatich mesiacoch strávených intenzívnym bojom dohovoril tridsaťročný ukrajinský vojak Vlad cez zoznamovaciu aplikáciu rande, bol nadšený. Potom, čo sa s dievčaťom stretol tvárou v tvár, však zistil, že ho jeho niekdajšie kúzlo opustilo. 

Problémy s randením

"Nemal som energiu na to, aby som viedol konverzáciu ďalej ako k ‚Ako sa máš?'," priznáva pre americký denník The Washington Post vojak pod podmienkou, že jeho priezvisko nebude zverejnené. 

"Pozdravím ju, spýtam sa, ako sa jej darí… Ale ďalej to už nejde. Vyžadovalo veľa energie pokračovať v takom dialógu. A tu som jednoducho nemal," zdôveril sa.

Vladova jednotka patrí medzi tie, ktoré bojujú v takzvanej "šedej zóne". Ide o časť územia za frontovou líniou, kde sa vykonávajú najnebezpečnejšie operácie. Každý deň vidí smrť a skazu, ktoré výrazne dopadajú na jeho psychiku. A viesť po tom všetkom rozhovory, ktoré by ho zblížili so ženami, sa mu zdá nereálne.

Ruská invázia na Ukrajinu zmenila takmer každý aspekt každodenného života. Krajina čelí hospodárskemu kolapsu, sirény denne varujú pred ruským bombardovaním a ukrajinskí vojaci na východe krajiny bojujú nielen o územie, ale aj o život.

Intimita sa stala ďalšou obeťou vojny. "Keď ste na fronte, neustále vás ostreľujú. Ide o nepretržitý adrenalín, stres. Vidíte zranených priateľov, smrť, každý druh smrti. Nejde to zvládať donekonečna," vysvetľuje podporučík ukrajinskej armády Kyrylo Dolorenko.

Dodáva, že on aj jeho muži si niekedy dohovárajú schôdzky, keď majú prestávku od frontových povinností. "Nemáte však dosť času na to, aby ste začali byť galantní, emocionálni a láskyplní," myslí si. "Trauma a romantika nejdú dohromady." 

Sexuálny terapeut z Kyjeva Alexander Kolomiyčuk priznáva, že na začiatku vojny mohla existovať určitá príťažlivosť v odvážnom ukrajinskom odpore. Tá sa však rýchlo rozplynula. "Nahradila ju psychologická ťarcha nespočetných vojnových tráum," opisuje Kolomiyčuk.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok