Samovražedný útok na ministerstvo zahraničia Afganistanu si vyžiadal najmenej päť obetí

ta3 čtk
11.1.2023 15:28

Samovražedný atentátnik neďaleko afganského ministerstva zahraničia v Kábule zabil najmenej päť ľudí, uviedla afganská polícia. Niektorí afganskí predstavitelia pritom predtým hovorili o niekoľkonásobne väčšom počte mŕtvych. Informuje o tom agentúra Reuters.

cnn
TASR/AP

Hovorca afganskej polície Chálid Zadrán uviedol, že si samovražedný bombový útok podľa oficiálnej potvrdenej bilancie vyžiadal päť mŕtvych. Afganské ministerstvo informácií, ktoré spravuje islamistické hnutie Taliban, ktoré Afganistanu vládne od augusta 2021, predtým informovalo o 20 mŕtvych. Na ministerstve dnes mala rokovať čínska delegácia, miestni činitelia ale zatiaľ nespresnili, či tam v čase výbuchu skutočne bola. Podľa polície explózia nastala okolo štvrtej hodiny miestneho času (12:30 SEČ). Atentátnik sa podľa Zadrána neúspešne pokúsil vojsť do budovy ministerstva.

"Ministerstvo zahraničia dnes mala navštíviť čínska delegácia, nevieme ale, či sa tam v čase výbuchu nachádzala," povedal agentúre AFP námestník ministra informácií a kultúry Muhádžer Faráhí.

K dvom podobným útokom z predchádzajúcich mesiacov, ktoré cielili na veľvyslanectvo Ruska a Pakistanu, sa prihlásila afganská odnož teroristickej organizácie Islamský štát.

"Čakal som v aute, keď som videl muža s taškou a kalašnikovom na ramene. Prešiel okolo mňa a po niekoľkých sekundách sa ozvala hlasná rana. Videl som, ako sa ten muž odpálil," povedal agentúre AFP očitý svedok dnešnej udalosti, Džamšad Karímí.

Na čínskych občanov tiež zacielil útok hotel v centre Kábule z 12. decembra minulého roka, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a najmenej 18 zranených. V hoteli sa často ubytovávali čínski podnikatelia, z ktorých niektorí boli podľa agentúry AFP pri výbuchu zabití.

Čína vlastní práva k mnohým významným projektom v Afganistane, vrátane medeného bane vo východoafganskej provincii Lógar, žiadny z týchto projektov ale v súčasnosti nepokračuje.

Peking vládu Talibanu oficiálne neuznal, v krajine s ktorou má 76 kilometrov dlhú hranciu ale aj naďalej udržuje diplomatickú prítomnosť. Čína sa už dlho obáva, že by sa Afganistan mohol stať útočiskom ujgurských separatistov z autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Taliban sľúbil Pekingu, že Afganistan nebude využívaný ako základňa ujgurských separatistov. Výmenou za to ponúkol Peking islamistickému hnutiu hospodársku podporu a investície do obnovy krajiny. Islamistické hnutie Taliban tvrdí, že sa bezpečnostná situácia v krajine zlepšila. Za posledné mesiace ale Afganistan zažil množstvo bombových útokov. K väčšine z nich sa hlási afganský Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok