V USA zrušili zákaz odletov, technickú chybu odstránili. Nešlo o útok, tvrdí Biden

ta3 čtk
11.1.2023 13:56

Americký Úrad pre civilné letectvo (FAA) zrušil zákaz odletov zo všetkých letísk v Spojených štátoch, ktorý dnes prechodne zaviedol kvôli technickým problémom. Ich príčinou bola závada na systéme, ktorý varuje pilotov pred rôznymi rizikami. Úrad to oznámil na twitteri. Problémy pocítili aerolinky aj inde vo svete, vrátane Európy.

Úrad FAA nariadil skoro ráno odložiť plánované odlety najmenej do 09:00 východoamerického času (15:00 SEČ). Kvôli veľkému preťaženiu však neskôr povolil odlety z letísk v Newarku av Atlante. Oneskorenie už sa dotklo najmenej 3700 letov a viac ako 640 ich bolo už dopoludnia zrušených. Očakáva sa pritom, že oneskorenie aj rušenie letov bude pokračovať.

Podľa oznámenia Bieleho domu nie sú žiadne náznaky, že išlo o kybernetický útok, informujú tlačové agentúry. Prezident Joe Biden nariadil ministerstvu dopravy, aby príčinu problémov vyšetrilo.

Kvôli výpadku softvéru FAA začali hlásiť problémy aj európske aerolinky. "Boli sme informovaní o technických problémoch," povedala hovorkyňa spoločnosti ADP, ktorá prevádzkuje parížske letiská Charlesa de Gaulla a Orly. Hovorca Air France uviedol, že zatiaľ nebolo nutné žiadny let zrušiť, ale že letecká spoločnosť situáciu sleduje a priebežne vyhodnocuje.

Problémy v USA mali kaskádovitý dopad, na oneskorenie upozornil aj napríklad prevádzkovateľ letísk v Madride av Barcelone. V Prahe ale žiadne oneskorenia kvôli tomu nie sú, povedala ČTK hovorkyňa Letiska Praha Klára Divíšková.

Vojenské lety výpadok neovplyvnil. Hovorkyňa letectva Ann Stefaneková uviedla, že armáda má vlastný systém, ktorý funguje nezávisle na systémoch FAA.

Úrad FAA uviedol, že jeho systém NOTAM (Notice to Air Missions) po výpadku nefungoval správne, nespracovával aktualizované dáta. NOTAM obsahuje informácie potrebné pre personál zaoberajúcich sa letovou prevádzkou. Ide o informácie, ktoré nie sú známe dostatočne dopredu, aby sa mohli zverejniť inými kanálmi. V prípade medzinárodných letov môžu byť až na 200 stranách a môžu zahŕňať položky, ako sú uzávierky ranvejí, všeobecné varovania pred nebezpečenstvom vtákov alebo stavebnými prekážkami v nízkych nadmorských výškach.

Podľa údajov spoločnosti Cirium malo dnes byť z letísk v USA vypravených viac ako 21.000 letov, prevažne vnútroštátnych. Do USA tiež malo zamieriť zhruba 1840 letov zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok