Ukrajinská bezpečnostná služba odhalila od začiatku vojny vyše 600 ruských agentov

ta3 TASR
10.1.2023 20:11

Viac ako 600 ruských agentov a špiónov bolo od začiatku vojny odhalených na Ukrajine. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba SBU, na ktorú sa v utorok odvolala spravodajská stanica Sky News.

Ukrajinská bezpečnostná služba odhalila od začiatku vojny vyše 600 ruských agentov
TASR/AP

SBU spresnila, že viac ako 340 takýchto páchateľov bolo postavených pred súd. Kyjev ich viní zo "špionážnych a podvratných aktivít". Niektorí z týchto "nepriateľských agentov" vraj pripravovali fyzickú likvidáciu ministra obrany Olexija Reznikova a šéfa vedenia spravodajských služieb, ako aj istého ukrajinského aktivistu, priblížila SBU.

Odhalený bol aj bývalý popredný predstaviteľ juhoukrajinského mesta Mykolajiv za to, že "dobrovoľne ponúkol pomoc nepriateľovi" poskytnutím informácií Rusom o vojnových zajatcoch držaných Ukrajinou.

Zatknutý bol tiež ruský občan, ktorý prišiel na Ukrajinu vlani v januári. Podľa SBU bol poverený vytvorením "rozsiahlej siete agentov zameranej na zhromažďovanie spravodajských informácií a vykonávanie sabotážnych akcií v západných regiónoch". SBU tiež uviedla, že zneškodnila špióna, ktorý bol občanom Bieloruska a zbieral informácie o rozmiestnení a pohybe jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny vo Volynskej oblasti, dodáva TASR vo svojej správe.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok