USA plánujú výcvik ukrajinských vojakov pre obsluhu systémov Patriot, píšu americké médiá

ta3 čtk
10.1.2023 19:36

Pentagon plánuje výcvik ukrajinských vojakov v súvislosti s obsluhou systémov protivzdušnej obrany Patriot na území Spojených štátov, napísali v utorok s odkazom na zdroje oboznámené so situáciou servery The Washington Post (WP) a CNN. Podľa CNN výcvik Ukrajincov môže začať už budúci týždeň, americkí činitelia vo všeobecnosti skôr hovorili o januári.

Patriot
TASR/AP

Výcvikový program sa uskutoční na vojenskej základni vo Fort Sill v štáte Oklahoma. Tam Spojené štáty cvičia na obsluhu a údržbu tohto pokročilého systému protivzdušnej obrany svojich vlastných vojakov.

Americký prezident Joe Biden v závere minulého decembra v rámci návštevy svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského vo Washingtone sľúbil Kyjevu balík pomoci, ktorého súčasťou je práve aj systém Patriot. Vtedy ale uviedol, že Spojené štáty poskytnú ukrajinským silám výcvik v obsluhe tohto systému v tretej krajine.

CNN pripomína, že Spojené štáty už predtým vojakov z Ukrajiny na výcvik na svojom území prijali, okrem iného pre obsluhu bezpilotných lietadiel. Predstavitelia Pentagonu dnes odmietli plán na výcvik ukrajinských vojakov komentovať, podotýka WP. Laura Cooperová, ktorá sa v Pentagone zameriava na záležitosti okolo Ruska a Ukrajiny, ale minulý týždeň uviedla, že výcvik začne v januári a potrvá niekoľko mesiacov.

Ukrajina sa od vlaňajšieho 24. februára bráni invázii ruských síl, v posledných týždňoch sa bráni opakovaným ruským vzdušným úderom proti svojej energetickej infraštruktúre. Finančne, humanitárne aj vojensky ju podporujú západné štáty vrátane Európskej únie, Británie či Spojených štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok