Nástenka hanby! Starostovia a primátori zverejnia svoje faktúry za energie, aby si ľudia mohli porovnať sľuby o kompenzáciách a realitu

ta3/Anka Žitná
10.1.2023 16:45

Od Troch kráľov sa do schránok starostov a primátorov z celého Slovenska valia astronomické faktúry za elektrickú energiu. "Ukazuje sa, že sú to šialené čísla," konštatuje riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Hovorí, že obce a mestá sa spoliehali na deklaráciu štátu, že po schválení rozpočtu sa uvoľnia kompenzačné nástroje. Lenže, ako sa zdá, faktúry predbehli kompenzácie.

plyn_cena_1.jpg
TA3

"Rozpočet je schválený. Je január a kompenzácie nie sú také, ako by sme chceli. Máme vážny problém. Nárast cien totiž nesúvisí s tým, že nejaký úradník používa rýchlovarnú kanvicu na čaj, ale s tisíckami stĺpov verejného osvetlenia, s čističkami odpadových vôd, ktoré fungujú 24 hodín denne," uviedol v relácii Tak takto?! Michal Kaliňák. 

Problém sa týka aj detí v materských školách a žiakov základných škôl. "Súvisí to s 2700 materskými školami, 1300 základnými školami, viac ako 700 pobytovými zariadeniami. Je to 3500 kultúrnych domov, päť miest má trolejbusy, dve mestá električky, 131 samospráv má svoje príspevkové organizácie a k tomu pripočítajme balvan v podobe tisícok budov - internátov, stredných škôl, sociálnych zariadení v réžii samosprávnych krajov," uviedol riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

Nárasty cien energií sú enormné."Máme množinu desiatich tisícok budov, k tomu verejné osvetlenie a čističky, ktoré sú závislé na primeraných cenách elektrickej energie. Máme školu, kde vlani platili 108 eur mesačne, teraz 605. Galanta bude zvyšovať desaťnásobne ceny energií, mesto Piešťany nevie rozrátať zálohové platby za teplo v bytoch. Pôjdeme do Kocuran pri Prievidzi, ktoré evidujú 400-násobný nárast cien energií, v Medzeve až 800 percent," sype Michal Kaliňák čísla z rukáva a kladie si spolu so starostami otázku, či je ešte z čoho škrtať.

Avizované kompenzácie vs realita

Na otázku, ako rýchlo by mala koalícia, ktorá stále hľadá novú parlamentnú 76-ku konať, a čo by mala urobiť ako prvé, Kaliňák odpovedal: "Nech 76 poslancov donesie prehľad cien energií za každú obec a mesto, kde žijú. Bude to ten najväčší signál, že to nie je v poriadku. Nech pripravia taký model dofinancovania, ktorý budeme mať na stene ako kalendár, ktorý povie, kedy a čo môžeme žiadať. Nevieme na čom sme, škrtáme rozpočty, aby sme mohli svietiť a kúriť. Svietenie a kúrenie bola kedysi banálna vec, dnes to bude veľká výnimočnosť," vysvetlil Michal Kaliňák.

Pokračuje s tým, že apelujú na primátorov a starostov, aby zverejnili svoje faktúry za energie a ľudia si vedeli urobiť obraz o danej situácii."V týchto hodinách sa ozývame starostom a primátorom, aby na facebookovom profile ZMOSu zverejňovali svoje faktúry. Dnes majú v rukách čierneho Petra oni, medzi svojimi obyvateľmi pôsobia ako tí, ktorí nevedia a nechcú. Ťažko je ľuďom vysvetľovať, že je rozdiel počúvať politikov v médiách a vidieť odlišnú realitu miest a obcí. Urobíme nástenku, ktorá bude vizitkou, aby si každý mohol porovnať avizované kompenzácie s realitou," dodal na záver.

Viac sa dozviete vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok