Zákusok za tridsať eur? Cukrárom sa po radikálnom navýšení účtov za elektrinu skončil sladký život

ta3/ Anka Žitná
9.1.2023 15:38

Účty za elektrinu likvidujú sladké remeslo. Cukrári dostali od energetikov prvé účty, ktoré budú musieť zaplatiť už budúci týždeň. Ak by toto navýšenie nákladov, ku ktorému treba prirátať aj vyššie ceny surovín, chceli premietnuť do cien produktov, zákusok by stál desaťkrát viac, ako je to teraz.

Zákusok za tridsať eur? Cukrárom sa po radikálnom navýšení účtov za elektrinu skončil sladký život
ta3

"Optimistické predikcie o klesajúcich cenách energií nekorešpondujú s realitou. Navyšovanie cien začalo v roku 2021. Vtedy sme z päťdesiatich eur za megawatthodinu skočili175. Od nového roku budeme platiť 450 eur za megawatthodinu. Bez dane z pridanej hodnoty. Naša prevádzka má priemernú mesačnú spotrebu cirka päť megawatthodín. A to už sme po inštalovaní fotovoltiky klesli na polovicu. Ak sme v decembri za celý mesiac zaplatili 1400 eur plus daň z pridanej hodnoty, zálohová platba je 4300 eur plus DPH a musím ju zaplatiť do 15.januára. To je suma, ktorú my nedokážeme premietnuť do ceny pre spotrebiteľa. Zákusok, ktorý dnes stojí 90 centov by stál 9 eur. Toto zákazníkovi jednoducho nevieme predať," opísala situáciu s cenami energií cukrárka z Novej Bane Erika Nogová.

Problémy začali mať už počas pandémie. Na vine neboli iba pandemické opatrenia, ale aj nekalá konkurencia domácich cukrárok, ktoré pečú elektrinou za regulované ceny pre domácnosti, neplatia dane ani odvody a nikto nekontroluje nezávadnosť ich výrobkov.

"Rok 2022 bol doslova Armagedon. Inflácia už v januári vyskočila na vyše desať percent, tú nasledovali všetky vstupné suroviny a navyšovali sa ich ceny, potom prišiel šok z vojny a následne na to vyleteli ceny energií. Ako podnikateľka sa staviam k tomu aktívne, snažím sa, ale energetika s nami ohľadne cien energií nekomunikuje," komentuje Erika Nogová prístup dodávateľov energií, ktorí idú systémom "ber, alebo nechaj tak".

Ako budú danú situáciu riešiť? Cukrárka s ťažkým srdcom hovorí, že budú musieť prepúšťať. Hovorí, že štát by mal zakročiť. "My nemáme inú možnosť, než akceptovať ceny, ktoré nám určuje energetika. Je to zneužívanie monopolného postavenia. Ak nikto nezasiahne, v prvom kole budeme racionalizovať, v druhom kole prepúšťať a v treťom kole zatvárať prevádzky. Cez pandémiu bolo povedané, že gastro tvorí len dve percentá HDP a na tých 200 tisíc ľuďoch nezáleží. Ak to nikomu nevadí, že títo ľudia, ktorí sa vždy starali o seba, ale teraz sa o nich bude musieť postarať štát. Ak sa o nich štát postará a všetci sú s tým v poriadku, tak budeme na úradoch práce," dodáva cukrárka.

Viac sa dozviete vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok