Brutálna vražda v Michalovciach: Nemôžeme všetkých Rómov hádzať do jedného vreca, povedal Tanko

ta3
10.1.2023 14:08

Novoročnú vraždu v Michalovciach niektorí politici využívajú na posilnenie rasistických vášní, tvrdia aktivisti. Polícia pritom oficiálne hovorí o lúpežnej vražde a etnický motív konania páchateľa vôbec nespomína. Rómovia sú zo situácie ako aj nedeľného zhromaždenia v Michalovciach pobúrení a chystajú sa zakročiť proti rasizmu, extrémizmu a politike Mariána Kotlebu. O téme sme diskutovali s Františkom Tankom z Únie Rómov Slovenska a poslancom NR SR Marekom Kotlebom.

Brutálna vražda v Michalovciach: Nemôžeme všetkých Rómov hádzať do jedného vreca, povedal Tanko
ta3

František Tanko z Únie Rómov Slovenska uviedol, že akcie strany Mariana Kotlebu namierené voči Rómom sú neakceptovateľné. "Incident v Michalovciach nás mrzí, ale nemôžeme všetkých Rómov hádzať do jedného vreca. My sme ľudia, ktorí tiež dodržujú zákony," uviedol Tanko.

Poslanec Národnej rady Marek Kotleba reagoval na Tankove slová s tým, že ich akcie vôbec neznamenajú útoky namierené na rómsku menšinu. "Na námestie do Michaloviec sme nešli s tým, aby sme tam rozduchávali nejaké vášne. Prišli sme preto, aby sme poukázali, že takejto kriminalite sa má predchádzať," vysvetlil Kotleba.

Bieli alebo čierni

Dodal, že ich strana v Michalovciach nebola tá, čo útočila, ale práve Rómovia boli tí, ktorí ich vraj mali osočovať a hanlivo im nadávať. "Ľudová strana Naše Slovensko bude vždy stáť na strane slušných ľudí, či sú bieli alebo čierni," uvedol Kotleba.

Tanko apeluje na to, aby nikto nerobil unáhlené závery a počkal si na vyšetrovanie polície. "Máme tu súdy a políciu. Nech sa to vyrieši, počkajme si na výsledok."

Nie vždy máme príležitosť pochváliť policajtov, v tomto prípade je to zrejme na mieste, pretože páchateľa zadržali približne do 48 hodín. Marek Kotleba si však myslí opak. "To, že polícia niečo vyšetrí, človeku život nevráti. Dôležitá je prevencia, nie že vyšetríme a nájdeme vraha," povedal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok