Tak takto?!: Faktúry so šialenými cenami za energie dostávajú aj samosprávy

ta3/Anka Žitná
10.1.2023 09:49

Faktúry za elektrinu v niekoľkonásobných sumách sú od januára realitou pre drvivú väčšinu slovenských podnikateľov. Ozývajú sa však aj samosprávy. Pretože aj tie prevádzkujú obecné podniky, školy či verejné budovy.

energie_11.jpg
TA3

Zvýšenie cien elektriny sa dotkne všetkého, čo si len vieme predstaviť. Škola, ktorá dostane mesačnú faktúru na elektrinu zvýšenú trojnásobne, zo 700 na 2400 eur, je realita. Trolejbusy jazdia na elektrinu. Zvýšenie cien sa týka siedmich tisícok verejných budov. Bez elektriny nebudú fungovať ani čistiarne odpadových vôd.

A aby toho nebolo málo. Kompenzácie sa netýkajú tých samospráv, ktoré prešli na obnoviteľné zdroje energií, zaplatili za inštaláciu nových technológií a napríklad kúria štiepkou. Jej cena vyskočila z 250 na 550 eur.

"Horúco nám nebude pre nedostatok energetických zdrojov, ale kvôli sumám na faktúrach za ne," konštatuje hosť dnešnej relácie Tak takto?! Pozvanie do debaty na horúcu tému s Ankou Žitnou prijal riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok