Predražené PCR testy? Nemecko malo zaplatiť šesť miliárd navyše, tvrdia investigatívni novinári

ta3 ČTK
9.1.2023 21:24

Nemecký štát a zdravotné poisťovne zaplatili v posledných troch rokoch za PCR testy na koronavírus o šesť miliárd eur viac, než bolo potrebné, tvrdia investigatívni novinári z rozhlasových a televíznych staníc WDR a NDR a denníka Süddeutsche Zeitung. Zvlášť na začiatku pandémie Covidu-19 podľa nich bolo testovanie predražené. Vládni slobodní demokrati (FDP) požadujú, aby všetko vyšetrila parlamentná komisia.

PCR test 1140 px
TASR/AP (ilu)

Na jar roku 2020, keď ministerstvo zdravotníctva viedol kresťanský demokrat Jens Spahn, bola cena, ktorú si laboratóriá za PCR test mohli účtovať, na úrovni 59 eur. Odvtedy ju ministerstvo vyhláškou niekoľkokrát znížilo až na dnešných 32,40 eur.

Cenu vždy stanovovalo ministerstvo zdravotníctva po konzultáciách so zástupcami lekárov, laboratórií a zdravotných poisťovní. Podľa novinárov ale rezort pri kalkulácii vychádzal napríklad z prehnane vysokých materiálnych nákladov. Napríklad v máji 2020 bola cena materiálu na PCR test určená vo výške 22 eur, aj keď sa v tom čase na voľnom trhu dal zaobstarať len za štyri až sedem eur. Ministerstvo pritom podľa všetkého cenu na voľnom trhu vôbec nezisťovalo, tvrdia novinári, ktorí preštudovali vyše 1000 strán interných spisov rezortov zdravotníctva a hospodárstva a ďalších dôverných dokumentov.

Na zníženie cien za PCR testy tlačili opakovane zdravotné poisťovne, ktoré vyjadrovali pochybnosti nad "pozoruhodne vysokými ďalšími nákladmi", napríklad tými personálnymi. Podľa združenia zdravotných poisťovní AOK, u ktorých je poistených 27 miliónov obyvateľov Nemecka, boli cenové požiadavky laboratórií "od začiatku masívne premrštené" a nedarilo sa ich dostatočne znížiť ani po vyjednávaní so zdravotnými poisťovňami.

Hovorca ministerstva zdravotníctva, ktoré dnes vedie sociálny demokrat Karl Lauterbach, poukázal na to, že sa cena za PCR testy opakovane znížila. Poznamenal tiež, že na začiatku pandémie bolo nutné čo najrýchlejšie vybudovať dostatočné testovacie kapacity.

Hovorca poslancov opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU pre zdravotnícke otázky Tino Sorge sa vyjadril podobne, pokiaľ ide o testovacie kapacity. Spätne je podľa neho vždy jednoduché povedať, čo sa dalo urobiť lepšie. "A že by určite bolo možné odmeňovať inak alebo lacnejšie, čo sa teraz spätne ukazuje," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok