Nemecko považuje Čínu za epidemicky rizikovú oblasť, cestujúci musia mať test

ta3 ČTK
9.1.2023 11:20

Nemecko od pondelka považuje Čínu za epidemicky rizikovú oblasť, kde hrozí vznik nebezpečných variantov koronavírusu. Pre cestujúcich z Číny to pre vstup do Nemecka znamená predložiť negatívny test, karanténa vyžadovaná nie je. Podobný krok ako Nemecko urobili aj ďalšie európske krajiny, ktoré sa obávajú prudkého šírenia Covidu-19 v Číne.

Nemecko považuje Čínu za epidemicky rizikovú oblasť, cestujúci musia mať test
Twitter/tagesschau

"Čínska ľudová republika je od 9. januára od 0:00 považovaná za oblasť s variantmi vírusu, kde hrozí výskyt znepokojujúceho variantu vírusu," uviedol nemecký Inštitút Roberta Kocha, ktorý zoznam rizikových oblastí spravuje. Na zozname, o ktorého podobe rozhodujú spolkové ministerstvá zdravotníctva, vnútra a zahraničia, je teraz len Čína, a to bez Hongkongu.

Kategória nazvaná "oblasť s variantmi vírusu, kde hrozí výskyt znepokojujúceho variantu vírusu" je úplne novou skupinou, ktorú Nemecko kvôli dianiu v Číne vytvorilo. Doteraz krajina používala pre cudzie štáty dve kategórie, a to rizikovú oblasť a oblasť s variantmi koronavírusu.

Cestujúci z Číny sa musia pre vstup do Nemecka preukázať osvedčením o negatívnom teste. Rozbor nemusí byť PCR, postačí antigénový rýchlotest. Karanténu a ani vyplnenie vstupného formulára Nemecko nevyžaduje. Pokiaľ by sa v Číne preukázal výskyt znepokojujúceho variantu koronavírusu, tak môže Nemecko podmienky pre cestujúcich sprísniť napríklad o karanténe či o pozastavení medzinárodných letov.

Minulý týždeň v stredu sa zástupcovia únijných vlád zhodli na odporúčaní, aby pasažieri leteckých spoločností na linkách z Číny do krajín Európskej únie museli pred nástupom do lietadla disponovať negatívnym testom na Covid-19, ktorý nebude starší ako 48 hodín. Nemecké ministerstvo zahraničia následne odporučilo Nemcom necestovať do Číny, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Len v naliehavých prípadoch radí do Číny cestovať aj české ministerstvo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok