Cieľom Za ľudí je dovládnuť, povedal Velič. Podľa Tomáša sú jediným východiskom z krízy predčasné voľby

ta3/Milan Špak
9.1.2023 21:24

Podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš v relácii ta3 Téma dňa povedal, že Juraj Šeliga klamal, keď tvrdil, že dohoda na novej 76-tke je blízko. Taktiež uviedol, že jediným riešením aktuálnej krízy sú predčasné voľby a vyzval ľudí na účasť v referende. Cieľom strany Za ľudí je dovládnuť do roku 2024, tvrdí štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič, ktorý dodal, že referendum sa stalo politickým nástrojom.

tema_dna_54.jpg
TA3

Erik Tomáš podozrieva vládnu koalíciu z toho, že presunula rokovanie a hlasovanie o novele ústavy na termín po referende, "aby v prípade, že bude nižšia účasť a referendum nebude právoplatné, mohla tvrdiť, že občania tu nie sú, aj keď si bude drvivá väčšina tých, ktorí na referendum prídu, želať zmenu ústavy. S týmto kalkuluje vládna koalícia".

Velič si nevie predstaviť, že by sa o vyvolaní predčasných volieb malo rozhodovať pomocou 76 hlasov v parlamente. Je to podľa neho nepoctivé. Tomáš súhlasí, že o tak vážnych veciach by sa malo rozhodovať ústavnou väčšinou, teda 90 hlasmi. Ak sa však ľudia v referende vyslovia, že bude stačiť 76 hlasov, bude to rešpektovať.

76-tka alebo predčasné voľby?

Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že pokiaľ sa do konca januára nenájde spôsob, ako vyvolať predčasné voľby, vymenuje úradnícku vládu. Podľa Tomáša takáto vláda v parlamente nemá šancu a jediným riešením sú tak predčasné voľby. Pripustil, že veľa bude závisieť od Borisa Kollára, ktorý si vie predstaviť podporu dočasnej vlády, ak však bude existovať dohoda na termíne predčasných volieb.

Na druhej strane, Velič si myslí, že nová 76-tka nie je nerealistickým riešením. "Moji kolegovia boli do parlamentu zvolení na štyri roky a chcú odviesť svoju robotu. To nemá nič spoločné s prilepením na stoličkách," povedal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok