Cieľom Za ľudí je dovládnuť, povedal Velič. Podľa Tomáša sú jediným východiskom z krízy predčasné voľby

ta3/Milan Špak
9.1.2023 21:24

Podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš v relácii ta3 Téma dňa povedal, že Juraj Šeliga klamal, keď tvrdil, že dohoda na novej 76-tke je blízko. Taktiež uviedol, že jediným riešením aktuálnej krízy sú predčasné voľby a vyzval ľudí na účasť v referende. Cieľom strany Za ľudí je dovládnuť do roku 2024, tvrdí štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič, ktorý dodal, že referendum sa stalo politickým nástrojom.

tema_dna_54.jpg
TA3

Dušan Velič považuje za veľký úspech schválenie rozpočtu tesne pred koncom roka. "Vláda si vyhrnula rukávy a aj cez sviatky ostali vyhrnuté. Jednania prebiehali intenzívne," povedal.

Tomáš tvrdí, že Juraj Šeliga, Veličov stranícky kolega, počas víkendu klamal, keď tvrdil, vládne strany sú blízko k novej 76-tke. Pripomenul, že tieto tvrdenia vyvrátil najprv Boris Kollár a neskôr aj strana SaS. Podľa Tomáša je prirodzeným očakávaním ľudí, že by sa mali konať predčasné voľby, keďže vláda Eduarda Hegera padla.

Referendum ako politický nástroj

21. januára sa bude konať referendum. Podpredseda Hlasu-SD si myslí, že všetci politici by mali vyzvať občanov, aby sa ho zúčastnili a urobil to aj on. "Stále sme napádaní za to, ako keby bolo ticho, ale ticho okolo referenda určite nebude."

Velič oponoval, že referendum sa stalo politickým nástrojom: "Keď tam bol pán Fico, tak to bolo neprijateľné, teraz to prijateľné je. Je to výsmech, nedáva to žiadnu elementárnu logiku." Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR dodal, že cieľom strany Za ľudí je dovládnuť. Uznal však, že alternatívou sú aj predčasné voľby, ktoré ale nepodporuje.

Nemuselo byť

Podľa Tomáša sa referendum konať vôbec nemuselo. Stačilo by v Národnej rade SR odsúhlasiť novelu ústavy, ktorá by umožňovala poslancom skrátiť si volebné obdobie. "Za to, že referendum sa koná, môžu vládni politici, ktorí nechcú pripustiť toto hlasovanie. A mohli sme sa baviť o ušetrených desiatich miliónoch eur," skonštatoval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok