Nórsko počíta s ďalším rastom ťažby ropy, plyn zostane v blízkosti rekordu

ta3 čtk
9.1.2023 13:10

Nórsko počíta na tento rok s rastom ťažby ropy o 6,9 percenta, zatiaľ čo ťažba zemného plynu by mala zostať stabilná v blízkosti rekordu. Vo svojom výhľade to uviedol nórsky úrad pre ropné zdroje NPD. Nórsko je kľúčovým producentom ropy a plynu v Európe, po obmedzení dodávok surovín z Ruska v dôsledku vojny na Ukrajine sa jeho význam pre Európsku úniu ešte zvýšil.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Viac ropy Nórsko ťaží hlavne z rozsiahleho poľa Johan Sverdrup v Severnom mori. Tento rok produkcia ropy a ďalších ropných látok, ako je kondenzát, podľa úradu vzrastie na 2,02 milióna barelov denne z minuloročných 1,89 milióna barelov denne.

Nórsko je od minulého roka najväčším dodávateľom plynu do EÚ, najväčším exportérom je nórska spoločnosť Equinor. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom vlani zastavila väčšinu dodávok, na ktoré sa Európa spoliehala. Európska únia sa už dlho pred vojnou na Ukrajine začala od ruských energetických surovín odkláňať a po invázii ruských vojsk na Ukrajinu z konca minulého februára začala ropu a plyn z Ruska odmietať ešte rýchlejšie.

Nórsky úrad očakáva, že celkový objem ropy a plynu sa v tomto roku zvýši na 4,12 milióna barelov ropného ekvivalentu denne. Vlani tento objem predstavoval podľa predbežných údajov 3,99 milióna barelov ropného ekvivalentu denne. Celková produkcia ropy a plynu sa bude v Nórsku zvyšovať aj v nadchádzajúcich rokoch, predpokladá NPD. V roku 2025 by mala predstavovať 4,3 milióna barelov ropného ekvivalentu denne, čo by bolo najviac zhruba za 20 rokov a len o málo menej ako rekordných 4,54 milióna barelov ropného ekvivalentu denne z roku 2004.

Produkcia plynu v tomto roku zostane prakticky bez zmien a pohybovať by sa mala okolo 122 miliárd metrov kubických. To by znamenalo 2,1 milióna barelov ropného ekvivalentu denne a zároveň by to bolo v súlade s poslednou prognózou nórskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok